NRK Meny
Normal

Var uten nødnett i over fire døgn

I over fire døgn var nødnettet nede i Steinkjer. – En skandale, mener IKT Norge om det som nylig skjedde.

Nødnett radioer

Det nye nødnettet er nå tatt i bruk over hele landet, men sviktet i Steinkjer denne uka.

Foto: Lars Tore Endresen

Håvard Bye

Brannsjef Håvard Bye er kritisk til at nødnettet var nede i flere dager i Steinkjer-området.

Foto: NRK

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken fredag etter at brannvesenet i Steinkjer måtte ta i bruk reserveløsninger for å kalle inn mannskaper i forbindelse med en trafikkulykke sist lørdag.

– Helt utrolig

– Det er helt utrolig at noe slikt kan skje med tanke på alle ressursene som er brukt på å bygge opp det nye nødnettet. Det er ikke første gang vi opplever at sambandet er ute av drift, sier brannsjef Håvard Bye til avisa.

Direktoratet for nødkommunikasjon beklager det som skjedde, men understreker at i 99,95 prosent av tilfellene fungerer det nye nødnettet.

– Det er beklagelig at sånt skjer, og sånn skal det ikke være, sier lederen for teknisk forvaltning i direktoratet, Dagfinn Sjøvik.

En teknisk svikt gjorde at nødnettet falt ut i Steinkjer-området. Det liker heller ikke Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

– Ikke bra

Per Arne Stavnås

Per Arne Stavnås er fylkesberedskapssjef i Nord-Trøndelag.

Foto: Randi Wilsgård/NRK

– Vi er ikke orientert om denne hendelsen, men det er ikke bra at nødnettet er nede. Men vi er kjent med at det kan være noen barnesykdommer med det nye nettet, sier fylkesberedskapssjef Per Arne Stavnås til NRK.

Nødnettet er et digitalt radiosamband mellom nødetatene, og skal være avlyttingssikkert. Det er nå bygd ut for seks milliarder kroner over hele landet for å kunne fungere i krisesituasjoner.

– Det er kritisk at ikke brannvesenet er i stand til å motta full alarm, og det er en skandale at de ansvarlige ikke klarer å rette feilen på mange dager, sier spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT Norge til avisa.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.