NRK Meny
Normal

Var Høyre-ordfører, kan bli Ap-ordfører

I Snillfjord i Sør-Trøndelag var Høyre vinneren ved kommunevalget i 2011. I år stiller de ikke engang liste, og tidligere Høyre-ordfører John Lernes er nå Arbeiderpartiets førstekandidat.

John Lernes

John Lernes har vært ordfører for Høyre i Snillfjord. Nå kan han bli ordfører for Arbeiderpartiet. – Politisk erfaring er viktigst for velgerne nå, sier han.

Foto: Privat

Flere partier strever med å stille liste i kommunen med kun 982 innbyggere. I kommune- og fylkestingsvalget til høsten får ikke Snillfjords velgere anledning til å stemme på et eneste parti til høyre for sentrum.

John Lernes var ordfører for Høyre i perioden 2007-2011, nå er han 1. kandidat for Arbeiderpartiet.

– Det er ganske spesielt. Men vi er en veldig liten kommune, og valgene går uansett mer på personer enn på politiske partier, sier han til NRK.

– Erfaring viktigere enn parti

– Har du plutselig blitt sosialdemokrat?

– He he, nei. Høyre greide ikke å stille liste, og jeg var innstilt på at jeg etter 16 år i lokalpolitikken nå var ute. Men i disse kommunereformtider er det veldig viktig for snillfjordingene å kunne velge noen med politisk erfaring. Jeg så at det ville forsvinne mye erfaring til høsten, og det gjorde det lettere å si ja da jeg ble spurt av Arbeiderpartiet.

Krokstadøra

Krokstadøra er administrasjonssenteret i Snillfjord.

Foto: John Øystein Berg

I høstens valg kan snillfjordingene velge mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

– Det hadde vært bedre om flere partier stilte liste. Men når det har vært uenighet i Snillfjord kommunestyre, har dette gått mer på hvor representantene bor i kommunen, enn hvilket parti de tilhører. Derfor blir det et spørsmål om hvem som kan stille til valg, og litt mindre viktig hvem de representerer, sier Lernes.

Ble Høyre-ordfører etter politisk bråk

Etter kommunevalget i 2007 ble det rødgrønt flertall for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og det ble forhandlet om fire nye år for daværende Sp-ordfører.

Men to rerepresentanter fra Ap og en fra Sp brøt ut og støttet istedet Høyres ordførerkandidat John Lernes, som dermet fikk vervet.

Ved valget i 2011 fikk Høyre flest stemmer, men Senterpartiet fikk ordføreren med støtte fra Arbeiderpartiet.

LES: Snillfjord-ordfører vil ikke ha lønnsøkning

Valgresultater Snillfjord kommune 2011

Valgresultatet for Snillfjord kommune i 2011. Høyre fikk flest stemmer. I år greier de ikke stille liste.

Foto: NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.