NRK Meny
Normal

Vanvikan-saken ferdig etterforsket

Politiet er ferdig med å etterforske saken med et barnedødsfall i Vanvikan i november i fjor, og sender den i neste uke til statsadvokaten for påtaleavgjørelse. Statsadvokaten venter en avklaring i saken denne måneden.

Kripos etterforsker vanvikansaken

MISTENKELIG DØDSFALL: Det var i november i fjor at en liten gutt ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan i Nord-Trøndelag. Det ble umiddelbart satt i gang etterforskning, og dødsfallet ble sett på som mistenkelig.

Foto: Ned Alley / Scanpix

Det var 27. november i fjor at en 15 måneder gammel gutt ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan i Nord-Trøndelag. Guttens foreldre hadde latt sønnen være alene hjemme i to timer.

Paret har lenge vært siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, selv om dødsårsaken er uklar.

Nå har politiet gjort seg ferdig med sin etterforskning, opplyser politiadvokat Silje Valstad i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK fredag.

– Vi har fått tilbakemelding fra begge de siktede om at de ikke ønsker å gi ytterligere forklaringer. Saken vil bli sendt til statsadvokaten i løpet av neste uke, skriver Valstad i en e-post.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

AVKLARING SNART: – Jeg forventer at saken skal bli avklart påtalemessig i løpet av oktober, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Nå skal statsadvokaten avgjøre om det blir tatt ut tiltale.

– Jeg venter at saken skal bli avklart påtalemessig i løpet av oktober, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter til NRK fredag.

Forventer at siktelsen frafalles

Morens forsvarer, Tore Angen, sier at han tidligere har fått beskjed om at påtaleavgjørelsen skulle fattes i midten av oktober.

– Vi har ikke fått noen bekreftelse på hva politiet innstiller på, sier Angen til NRK.

– Jeg forventer at siktelsen frafalles. Det finnes ikke bevis for at det har skjedd noe straffbart. Saken skulle ha vært henlagt i vår, mener advokaten.

Farens advokat, Thomas Randby, opplyser til NRK at han heller ikke er informert om politiets innstilling i saken.

(Saken fortsetter under bildet)

Tore Angen, Trond Peder Nilsen og Silje Valstad

Morens forsvarer Tore Angen og farens forsvarer Trond Peder Nilsen sammen med politiadvokat Silje Valstad i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Ingen svar om dødsårsak

Foreldrene har fortalt at de kjørte fra sin egen bolig i Vanvikan til Rissa, rundt klokken 09.30 den dagen sønnen døde. Det er omtrent to mil mellom Vanvikan og Rissa.

Da foreldrene kom tilbake etter omtrent to timer, fant moren gutten død i senga. Legen som kom til stedet kontaktet politiet, og under ett døgn senere var både far og mor arrestert.

Dødsfallet ble etterforsket som mistenkelig på grunn av funn på stedet, og både mor og far ble siktet for å ha medvirket til å ha tatt livet av sønnen under særdeles skjerpende omstendigheter.

Etter den foreløpige obduksjonsrapporten ble mor og far siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Begge stilte seg uforstående til siktelsen.

I februar i år forelå den endelige obduksjonsrapporten. Rapporten ga ingen svar på hvorfor og hvordan gutten døde. Flere rapporter i ettertid har heller ikke gitt svar på dødsårsak.

Ifølge faren var en av grunnene til at foreldrene lot sønnen være alene hjemme at det var storm den dagen, og at det hadde gått greit å la gutten være hjemme alene ved tidligere anledninger.

Vurderer erstatningssøksmål

Etterforskningen i saken har fått kritikk fordi politiet brukte svært lang tid på å konkludere.

– Det har vært en stor belastning for mor at saken har drøyd så lenge. Hun har hele tiden sagt at det ikke har skjedd noe straffbart, sier hennes forsvarer Tore Angen.

I september, nesten ett år siden gutten døde, ble det kjent at begge foreldrene kan komme til å søke erstatning fra politiet.

– Det er videre naturlig å reise spørsmålet om erstatning, men dette har vi foreløpig ikke tatt stilling til. Det viktigste for moren er å få saken henlagt, slår han fast.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal