NRK Meny
Normal

– Vanvikan-saken burde vært parkert

Sju måneder har gått siden en 15 måneder gammel gutt ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan. Så langt har hverken politi eller rapporter gitt svar på hva som skjedde.

Vanvikan

Fortsatt er ikke saken hvor et foreldrepar står siktet for å ha tatt livet av sin egen sønn ferdig etterforsket. Forsvarerne til foreldrene er kritiske til at saken ikke henlegges.

Foto: Ståle Tonning / NRK

– Jeg synes at de rapportene som nå har kommet burde parkert saken. Jeg er kritisk til at saken fortsetter, og skjønner ikke hvordan de kan komme noen vei med dette.

Trond Peder Nilsen er forsvarer for mannen som er siktet for å ha tatt livet av sin egen sønn.

Ble funnet livløs

Den 27. november i fjor ble lege kontaktet etter at en 15 måneder gammel gutt ble funnet livløs i sitt eget hjem. Legen kontaktet politiet og under ett døgn senere var både far og mor arrestert.

Dødsfallet blir etterforsket som mistenkelig på grunn av funn på stedet, og både mor (26) og far (30) blir siktet for å ha medvirket til å ha tatt livet av sin egen sønn under særdeles skjerpende omstendigheter.

Gutt død Vanvikan

Det er gått sju måneder siden foreldrene ble siktet i saken. 1. august er satt som dato for de sakkyndiges rapport.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Under avhør forklarer foreldrene at de var borte fra sønnen noen timer i forbindelse med time hos psykolog. Ved hjemkomst finner de sønnen livløs.

Ny utredning

I februar i år forelå den endelige obduksjonsrapporten. Rapporten gir ingen svar på hvorfor og hvordan gutten døde. I mai fikk en overlege ved Ullevål universitetssykehus og en overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt mandat til å vurdere dødsårsaken ut fra flere kriterier. Både krybbedød, kvelning og andre mulige dødsårsaker skal vurderes. Rapporten skal være ferdig innen 1. august.

Både fars forsvarer Trond Peder Nilsen og mors forsvarer Tore Angen er kritisk til at enda en rapport skal utredes i saken. Både den midlertidige og den endelige obduksjonsrapporten finner ikke svar på hvorfor gutten døde.

Tore Angen

Tore Angen forsvarer kvinnen som står siktet for å ha vært med på å ta livet av sin egen sønn. Han er kritisk til at saken ikke er henlagt.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Saken burde vært stoppet og parkert i februar da obduksjonsrapporten forelå. Den var soleklar på at det ikke kunne påpekes hverken dødsårsak eller straffbare forhold. Dette synes jeg ikke noe om, sier Angen.

Begge foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, selv om det ikke er påvist straffbare forhold.

Advokat Angen snakket med sin klient tidligere samme dag som uttrykte at situasjonen er ille og svært belastende.

Trond Peder Nilsen

Trond Peder Nilsen er forsvarer for faren som står siktet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag

– Situasjonen for mor er trasig, og hun synes at det er en enorm belastning å vente på at etterforskningen skal bli avsluttet.

Dermed kan det gå enda tre måneder før det foreligger en tiltale eller at saken blir henlagt.

Det har ikke lyktes NRK å få kommentarer fra politiet på grunn av ferieavvikling.