Hopp til innhold

Klarer ikke å samle inn nok mat

Frelsesarmeen sliter med å skaffe nok mat til fattige, fordi det er vanskeligere å få mat som snart går ut på dato fra butikkene.

Kjell Arne Falla

Kjell Arne Falla i Frelsesarmeen vet at en ukes innsamling av mat ikke dekker behovet i Levanger.

Foto: Rita Kleven

På lageret til Kiwi i Levanger kommer butikksjefen med ei handlevogn med mat som er i ferd med å gå ut på dato. Det er mest brød og noen bokser med suppe og andre matvarer. Leder i Frelsesarmeen i Levanger, Konstantin Zhmakin, vet at dette kommer godt med.

– Det er hyggelig, fordi vi bruker det som ikke kan selges. Vi bringer håp og nytt liv til matvarer som faktisk kan bli kastet.

Flere selger til redusert pris

Matinnsamling Frelsesarmeen Levanger

Brød, noe hermetikk og andre matvarer er blant det Frelsesarmeen har fått inn til matsentralen.

Foto: Rita Kleven

Frelsesarmeen deler ut gratis mat i Levanger en gang i uka, men det har blitt vanskeligere å få mat på dagligvarebutikkene, sier Kjell Arne Falla.

– Det har ikke blitt lettere. Også fordi man selger det nå til 40% og 50 %, men vi har en mistanke om at det blir kastet en del mat enda. Det tror vi, og det er litt synd.

Flere butikker sier også nei til å gi mat til Frelsesarmeen.

– Dessverre var det en del butikker som ikke ville snakke. Det var bare nei, og det er trist fordi hele problemet fortjener at vi tar det på alvor, sier Zhmakin.

Planlegger flere matsentraler

Mat til utdeling ved Matsentralen i Oslo

Noen trenger hjelp til å komme over en kneik, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith Solvåg.

Foto: Monica Løvdahl

I Oslo og Bergen er det etablert matsentraler de siste årene, hvor mat som ellers ville blitt kastet deles ut til dem som trenger det. Nå jobbes det for å etablere lignende sentraler i Tromsø, Bodø, Stavanger og i Arendal-Grimstad-området.

I Trondheim blir det etablert en ny matsentral i løpet av første halvår 2018, og denne blir et samarbeid mellom flere veldedige organisasjoner og næringsmiddelbransjen.

– Tilgangen på mat blir mer forutsigbar. Det går an å planlegge i større grad fordi man får inn ting i større kvanta og det er litt lengre linjer. Det andre er at kvaliteten blir bedre fordi holdbarheten på de varene som kommer inn er lenger, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith Solvåg.

Han er opptatt av at behovet for matsentraler også finnes i rike Norge.

– Til tross for at samfunnet vårt som helhet blir rikere og rikere er det fremdeles mange som faller mellom stoler. Livet treffer oss på forskjellige måter. Det er folk som har behov for støtte for en kortere eller lengre periode av livet sitt, sier Smith Solvåg.

Fikk ikke inn nok

Ved Frelsesarmeen i Levanger er to ansatte på vei tilbake til sine lokaler i sentrum. Om noen timer åpner de døra for ukas matutdeling, men det er ikke mange kassene med mat som står framme. De to vet at det neppe er nok.

– Det er noe, og takk gud og butikkene for det, men det er faktisk lite. Behovet er stort, sier Konstantin Zhmakin.