Obs-varsel: Vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om at regn som fryser til is når det treffer bakken vil lage vanskelige forhold på veien. – Kjør forsiktig, oppfordrer meteorolog.

Salting av vei

Det underkjølte regnet som er ventet i Trøndelag kan gjøre veiene veldig glatte til tross for salting.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Søndag kom obs-varslet om at det er ventet veldig glatte veier i Trøndelag utover kvelden på søndag, og tidlig mandag morgen. Vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg, ber folk være forsiktig.

– Når vi går ut med et sånt varsel er det fordi det helt opplagt kan skape farlige situasjoner. Underkjølt regn kan fryse til is på veien veldig fort, understreker han.

Bilister kan bli lurt

Faren ved underkjølt regn forteller meteorologen, er at du har lett for å bli lurt.

– Fordi nedbøren kommer som regn tror bilister ofte at det ikke er glatt, naturlig nok, men så kan det være såpeglatt. Derfor går vi nå ut og advarer, sier Grønneberg.

Det er særlig fra søndag kveld og gjennom natten til og med mandag morgen det underkjølte regnet er ventet å komme. Det er områder i lavlandet langs østsiden av Trondheimsfjorden som er mest utsatt.

Varmen kommer høyt først

Grunnen til at vi får underkjølt regn er fordi bakken ikke er blitt varmet opp enda, forteller meteorologen. Derfor får vi en periode hvor bakken har mye lavere temperatur enn luftstrømmene høyere opp.

– Bakken har fortsatt temperatur på under null, noe som gjør at vannet blir til is med en gang. Det holder seg sånn frem til oppvarmingen når ned i bakken og fenomenet går over, sier Grønneberg.

Det er det som er ventet å skje i Trøndelag i løpet av mandag.

– Det er meldt mildere utover mandag, men det vil trolig komme flere episoder med underkjølt regn i dagene fremover, avslutter meteorologen.