NRK Meny
Normal

Livet etter Libanon

Som 19-åring dro Stig Bang til Libanon for å delta i Norges FN-styrke. Livet etterpå ble vanskelig. Åtte år senere fikk han diagnosen post-traumatisk stress-syndrom.

 

Norske FN-soldater i Libanon
Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Sommeren 1995 var Stig Bang på plass i FNs fredsbevarende styrker i Libanon. Han hadde akkurat fullført førstegangstjenesten og trivdes i Forsvaret. Libanon virket fristende, og Forsvarets vervingskampanje hadde lokket ham nedover.

Han deltok i et geværkompani der arbeidet bestod i patruljetjeneste, å stå på kontrollpost, sjekking av kjøretøy og utrykningstjeneste i skarpe situasjoner.

Tøff tilværelse

Livet i Libanon ble ikke helt som han hadde sett det for seg. Arbeidsuka kunne ofte bli på 100 timer, det ble lite søvn, og 19-åringen ble fort voksen. Hjemlengselen var sterk i starten, men ga seg etter 3-4 måneder.

Stig Bang

Arbeidet de utførte var slett ikke ufarlig, og Stig Bang var flere ganger involvert i skremmende episoder. Inntrykkene er fortsatt sterke:

 - Vi ikke bare hørte kulene, vi faktisk så dem, og vi hørte rotasjonen på kula. Den lyden kommer jeg aldri til å glemme, sier FN-veteranen til NRKs Kveldsåpent.

Rastløs og urolig

I ettertid har livet i en krigssone gitt ham problemer. Å komme hjem etter ett og et halvt år var vanskelig:

- Det var innmari kjedelig, for å si det mildt. Du var vant til at det skjedde noe hele tida. Jeg ble sittende oppe om natta og satt bare og trippa, sier Stig.

Han begynte å oppsøke spenning, kjørte fort og forsøkte seg på flere typer ekstremsport. Nattesøvnen forsvant, og han klarte ikke å slappe av. I en periode hadde han to jobber, for å ha noe å gjøre.

- Jeg kunne ende opp med å jogge meg en tur i 3-4-tida på natta, bare for å prøve å roe ned kroppen. Noe som resulterte i at jeg ble enda mer våken, sier han.

Post-traumatisk stress

Matlysten var dårlig, han var rastløs og skvetten for skarpe lyder, og han gjenopplevde stadig skremmende situasjoner fra tida i Libanon. I 2003 fikk han endelig svar på hvorfor livet var blitt så vanskelig. Han fikk diagnosen post-traumatisk stress-syndrom.

- Alt ble bedre da jeg fikk diagnosen. Jeg fikk mer orden på ting og fikk litt forklaring på ting som hadde skjedd meg siden jeg kom hjem. Så var det å prøve å bremse mer ned, i stedet for å bare gire seg opp og spinne videre, som jeg gjorde tidligere.

Stig Bang føler han har fått stabilisert livet sitt igjen og trives med tilværelsen i Norge, men han er ikke fremmed for tanken på å dra ut på nye tjenesteoppdrag.

- Jeg savner kameratskapet og farten og spenninga med det.Vi er noen adrenalinjunkies alle vi som har vært der, som regel. I tillegg var det flott å oppleve en annen kultur på den måten. Det var veldig lærerikt, sier han. 

På tross av vanskelighetene oppholdet i Libanon har gitt ham i etterkant, er han også glad for å ha vært der.

- Du verdsetter livet litt mer etter å ha vært med på det jeg har  opplevd, sier Stig Bang.

 

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.