Vannet stiger rundt festivalområdet

Et titalls biler og noen telt må flyttes på grunn av flom i Selbu. Selbusjøen stiger med 40 centimeter innen søndag morgen.

Nils-Even Fuglem og politiførstebetjent Morten Kulseth

– Her må folk, telt og biler vekk, sier politiførstebetjent Morten Kulseth ved Tydal og Selbu lensmannskontor og vaktkoordinator Nils-Even Fuglem.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Vaktkoordinator for Sommerfestivalen i Selbu, Nils-Even Fuglem har en god og en dårlig nyhet å komme med i bakkant av at veg flommet over natt til lørdag. Ti biler som var parkert langs en av innkjøringsvegene til festivalområdet ble ikke evakuert i tide og har trolig fått store vannskader.

Telt må flyttes

Den dårlige er at Selbusjøen som omkranser festivalområdet komkmer til å stige med tre centimeter i timen til i morgen tidlig. Det betyr omtrent 40 centimenter mer.

Ifølge Fuglem kommer ïkke det til å skape større problemer enn at de må fjerne noen telt og et titalls biler.

– Vaktmannskapene kjører dem andre steder i samarbeid med eierne, sier han.

Han avviser at det er fare for at noen områder skal rase ut.

Årsaken er at elva Garbergselva tilfører sjøen mye vann, mens Nea, som flommet over i natt, avtar i størrelse. I natt var vannmengden tre ganger større enn den var klokka 18.00.

– Udramatisk

– Det verste som kunne ha skjedd om vi ikke gjorde noe, var at noen blir våte på grunn av dette, men vi skal sørge for at det ikke skjer, sier han.

Fuglem kan ikke se for seg noe dramatikk. De som må flytte tar det med godt mot.

De fleste er trolig våte nok fra før. Renget har pøst jevnt ned siden festivalen startet fredag. Utpå kvelden begynte elva å stige raskt og det førte til at 30 biler måtte evakueres, men ikke alle eierene fikk beskjed.

Vannet flommer over vegen til festivalområdet

Vannet flommer over vegen til festivalområdet

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Fikk ikke redde dem

10 biler stod fortsatt igjen da vaktmannskapene mente det var for kraftig strøm og for store vannmengder til at de kunne flyttes. Eierne måtte se vannet sige opp til midten av bildøra på det verste.

Flere av bileieren reagerte kraftig på dette, og mente de burde fått lov til å flytte dem og de reagerete på at de ikke ble varslet i tide.

– Jeg ble varslet av en kompis først etter seks timer, men da fikk jeg ikke lov til å gjøre noe, sier en av dem, Vegard Fagerhaug. Han sier at ingen varslet om at det var skummelt å parkere der når de kom.

I løpet av natta ble bilene tjoret fast i brua som ligger siden av. Den ble bygd for å ha adgang tilk området i flomperioder.

I løpet av morgentimene lørdag sank vannet og bilene ble tatt inn på tørr grunn.

Elva synker

Den gode nyheten for en vasstrukken festival, er paradoksalt nok at vannstanden i elva som flommet over vegen kommer til å synke.

– Vi regner med å bruke innkjøringsvegen som normalt i løpet av morgendagen, sier Fuglem.

På festivalområdet er det rundt 20.000 mennesker som bor i busser, telt og campingvogner. De er omkranset av gjørme. Vegen har fått ny grus for holde det i sjakk. Men regnet fosser ned. Noe som ikke ser ut til å dempe veldig på festivallivet.

Byåsen snekkerservice i farta

Byåsen snekkerservice i farta

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Fest tross alt

– For oss er dette festival uansett, vått men bra, sier Håkon Rønning. Han og kompisene i Byåsen Snekkerservice har laget tak av en presenning og fyrer opp grillen i pakt med kalenderen framfor været. Utsikten er grått regn, gress, gjørme og andre festivaldeltakere.

– Vi svømmer over vannet om vegen er stengt, uansett, sier han.

De fleste fleste holder humøret oppe ennå. Det viktigste med festivalen er å treffe folk. Det er sjela her, sier Eirik Johnsen.

I alt er det registrert 2000 biler og i overkant av 20.000 folk på festivalområdet.

Festivalstemning, Sommerfestivalen Selbu

Stemninga er upåklagelig, til tross for været.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK