NRK Meny
Normal

Vannet flyter rundt gravstøttene

Flere kirkegårder i Trondheim er oversvømt og gravferder må utsettes.

Vannet flyter rundt gravstøtten ved Nidarosdomen

Kirkegården ved Nidarosdomen er oversvømt.

Foto: Jon Arne Johansen / NRK

Rask snøsmelting har ført til at store vannmengder har funnet veien til gravstøttene ved Nidarosdomen. De bader i vann. Ved Tilfredshet kirkegård ble en gravsetting utsatt torsdag, men det ble likevel holdt seremoni.

– Vannet flyter også på Lade kirkegård. Vi pumper vann til den store gullmedaljen, men det renner like fort til igjen, sier enhetsleder Helge Rask ved Kirkevergen i Trondheim til adressa.no.

Vanskelige kjøreforhold

Snøsmelting og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold i Midt-Norge.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte torsdag ut varsel om flom og lokale oversvømmelser for Møre og Romsdal, Trøndelag og sørlige del av Nordland.

Flere har allerede følt godt at vinteren er på hell. Store snømasser er i ferd med å omdannes til vann som ikke alltid respekterer etablerte vannveier i sin ferd mot sjøen.

– Det er veldig bløtt her. Mye vann er kommet og mer skal det bli. Vi ser med spenning fram mot de neste dagene, sier operasjonsleder Jan Tore Tiltnes i politiet i Mosjøen til NTB.

Fare for snøras

NVE melder om at elveløp og bekker kan sperres av snø og is som pakkes sammen, noe som dermed kan føre til oversvømmelser.

Det samme gjelder rør, sluk og avløp. Det har falt mye nedbør de siste døgnene. Sammen med snøsmelting har dette gitt økende vannføring i mange vassdrag i ytre og lavereliggende områder.

Nedbøren vil avta i løpet av torsdag og natt til fredag, men vannføringen vil fortsatt holde seg stor på fredag og lørdag, skriver NVE i sitt flomvarsel. Det er også økt fare for snøras som følge av snøsmelting.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal