NRK Meny
Normal

Valgvake for absolutt alle

I Vår Frue kirke i Trondheim inviterer Kirkens Bymisjon til valgvake for alle, uansett politisk ståsted og sosial status.

Valgvake Vår Frue kirke

Høyres Yngve Brox deltar på valgvaka i Vår Frue kirke for tredje gang.

Foto: Arne Kristian Gansmo

En rekke politikere valgte å delta på den delen av arrangementet som foregår før valglokalene stenger klokka 2100.

Politikerne fra hele fargeskalaen ble servert søte kaker fra innvandrere fra alle verdens kroker, samt politiske appeller fra fire organisasjoner vi sjelden hører om.

Like mye verdt

Thorkil Lothe

Thorkild Lothe er koordinator for valgvaka i Vår Frue kirke.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Thorkild Lothe er koordinator for valgvaka til Kirkens Bymisjon i Trondheim. Årets valgvake er den tredje i rekka.

– Vi begynte med dette fordi vi så at mange av våre brukere ikke brukte stemmeretten sin. Vi mener at det å stemme gjør noe med deg. Du blir mer verdt, både i andres og egne øyne.

Og det virker.

– Flere folk her sier til oss at de har begynt å stemme.

Se meg

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon RIO ba om at hele mennesket blir sett, i alle faser av ruskarrieren, men særlig når man er på vei ut av misbruket.

Opplevelsesstasjonen prøver å hjelpe barn i fattige familier. Politikerne fikk høre at et fattig barn kan leve lenge på noe så enkelt som å få dra i Pirbadet å selv velge hvilken is du skal få.

Livet etter volden

LEV – Lev etter vold, er en ganske ny organisasjon, og prøver å hjelpe kvinner som skal bygge seg opp igjen etter å ha kommet seg ut av et voldelig samliv.

TWIN – Trondheim Women international Network fokuserte på hvor vanskelig det kan være å være innvandrerkvinne i Norge. Deres appell var at vi har ingen kvinner å glemme.

Felles for alle organisasjonene er at de ber politikerne jobbe på tvers av partigrensene for å hjelpe disse gruppene.

Forpliktende 90 sekunder

Politikerne fikk så 90 sekunder hver til å svare på appellene.

Ronny Kjeldberg kvitterte med å si at Rødt ikke er fremmed for å heve skattene for å hjelpe alle grupper som er svikta. Alle skal ha tilgang på kultur og kunnskap.

SVs Latifa Nasser håper alle i Vår Frue Kirke har stemt. Hun ba alle organisasjonene ta med appellene sine og levere dem til ordfører Rita Ottervik.

Aps Karianne Tung var glad for å få lov til å starte sin valgvake sammen med alle i Vår Frue kirke. Hun vil bli invitert med i hverdagen til de ulike gruppene.

Rollebytte

Øyvind Håbrekke fra KrF pekte på at de fire organisasjonene en unik kompetanse, som er basert på erfaring. Den som er en ressurs i dag, kan være en byrde i morgen.

Venstres Ina Spinnanger mener vårt velferdssamfunn best måles i hvordan vi tar var på de svakeste. Men ikke alle tas inn i varmen.

Senterpartiets Heidi Greni er fra bygda, og kjenner ikke organisasjonen fra før. Hun innrømmet at politikerne er for lite flinke til å lytte til de her i kirka som kjenner problemene på kroppen.

Veteran

Høyres Yngve Brox er her for tredje gang, og sa han liker å være her. Han mener det er en skam at det er kutta i behandlingskapasiteten for rusmisbrukere. Mål politikerne ikke etter løftene, men etter hva de får utført. Akkurat i dag har alle like mye makt. Hvis vi bruker stemmeretten.

Sivert Bjørnstad fra Frp mener mye av problemet knytter seg til tabu. Bryt tabuene, og se menneskene bak.

Manfred Kumschlies fra Demokratene er selv utlending. I en svært personlig appell pekte han på at også mannfolk blir mishandlet i denne verden.

Etter appeller og politikersvar vard det konsert med Queendoms, et band bestående av innvandrerkvinner.