Hopp til innhold

Nederlag for Trond Giske – får ikke bli nestleder i Trøndelag Ap

TRONDHEIM/STORTINGET (NRK): Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har kommet frem til en enstemmig innstilling. Giske blir ikke ny nestleder Aps største fylkeslag.

Trond Giske

IKKE NY NESTLEDER: Trond Giske ble ikke innstilt til nestledervervet i Trøndelag Arbeiderparti.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Trond Giske går inn som styremedlem med plass i arbeidsutvalget, sier leder i valgkomiteen, Jorodd Asphjell, til NRK.

Dermed blir Giske en del av ledelsen i fylkeslaget, men får ikke nestledervervet han og hans støttespillere jobbet for at han skulle få. Innstillingen fra valgkomiteen var ifølge Asphjell enstemmig.

– Per Olav Hopsø fortsetter som lederkandidat i Trøndelag Ap, og May Britt Lagesen fortsetter som nestlederkandidat, sier Asphjell.

I tillegg foreslår valgkomiteen at Giske skal være vara for fylkesleder Per Olav Hopsø til Aps landsstyre. Landsstyret i Ap er partiets høyeste organ mellom landsmøtene.

Om to uker skal fylkesårsmøtet til Trøndelag Ap ta stilling til dette enstemmige forslaget fra valgkomiteen.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har kommet frem til en enstemmig innstilling. Giske blir ikke ny nestleder Aps største fylkeslag.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har kommet frem til en enstemmig innstilling. Giske blir ikke ny nestleder Aps største fylkeslag.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Trond Giske uten å lykkes. Onsdag ettermiddag har Giske lagt ut følgende på sin Facebookprofil.

«Jeg ble i går informert om at et flertall ønsket meg som nestleder, men at det var mulig å få til en løsning som også mindretallet kunne være med på. Det valget var enkelt. Det aller viktigste for partiet er samling om det politiske arbeidet og den viktige valgkampen som står foran oss».

Videre skriver han at han gleder seg til å bli en del av laget som skal drive politikk i Trøndelag Ap.

«Nå gleder jeg meg til å være med på laget som skal vinne valget i Trøndelag og bidra til arbeidsplasser, like muligheter og rettferdig fordeling. Det trengs en tydelig sosialdemokratisk retning i Trøndelag som alternativ til regjeringens høyrepolitikk».

Kan ta plass i landsstyret

Per Olav Hopsø er glad for den enstemmige innstillingen fra valgkomiteen.

– Det har blitt sagt og skrevet mye de siste dagene. Jeg er glad for at valgkomiteen har lagt frem et enstemmig og balansert forslag til styret for Trøndelag Ap. Jeg har stor tro på at vi skal jobbe godt sammen til det beste for partiet. Men som sagt, nå er det opp til årsmøtet å avgjøre dette, sier Hopsø til NRK.

Trøndelag Ap har i dag to plasser i landsstyret, men det ligger et forslag inne til Aps landsmøte i april om å utvide representasjonen fra Trøndelag til fire, etter sammenslåing av de tidligere fylkene Sør- og Nord-Trøndelag.

Dersom det forslaget går gjennom vil Trøndelag få fire faste representanter i landsstyret. Trond Giske ligger da an til å bli en av dem.

I så fall er Giske tilbake i partiets øverste organ mellom landsmøtene, med både møte-, tale- og stemmerett, bare ett år etter at han måtte trekke seg som nestleder nasjonalt etter en rekke anklager om seksuell trakassering.

Per Olav Skurdal Hopsø

FORTSETTER SOM LEDERKANDIDAT: Valgkomiteen foreslår at Per Olav Hopsø fra Melhus fortsetter som leder for Trøndelag Arbeiderparti.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Støre: – Klok vurdering

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kaller avgjørelsen om å innstille Giske som styremedlem og ikke nestleder i fylkespartiet «klok».

– Jeg tror valgkomiteen her har gjort en klok vurdering. Det er en samlet innstilling og det er viktig i et fylke hvor det har vært en god del intern strid, sa Støre da NRK møtte han i Vandrehallen på Stortinget onsdag.

Støre svarer slik på spørsmål om han mener det ville vært feil å gi Giske plassen som nestleder i fylkeslaget:

– Giske er innstilt som styremedlem, og det tror jeg er en klok avgjørelse.

Stemmerett i partiets øverste organ

I kraft av å være stortingsrepresentant sitter Trond Giske allerede i landsstyret med møte-, og talerett – men uten stemmerett.

Blir han fast møtende til landsstyret fra Trøndelag får Giske også stemmerett i partiets øverste organ mellom landsmøtene.

Forslaget om å utvide Trøndelags medlemmer i landsstyret fra to til fire er foreløpig ikke spesielt omstridt. Det foreligger også forslag om å utvide delegasjonene til andre sammenslåtte fylker.

Valgkomiteen i Trøndelag Ap

MØTTES ONSDAG MORGEN: Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti møttes i Folkets Hus i Trondheim onsdag morgen kl. 0930.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Samtaler hele morgenen

Asphjell fortalte til NRK onsdag morgen at valgkomiteen hadde vært i samtaler allerede siden i 07-tiden.

Et forslag til innstilling ble lagt frem for alle medlemmene valgkomiteen onsdag kl. 0930 i Folkets Hus i Trondheim – hvor det blant annet skulle bli avgjort om hvorvidt Trond Giske skulle innstilles som nestleder i Trøndelag Ap.

– Nå skal valgkomiteen se forslaget som legges frem. Så håper jeg at det blir en enighet. Prosessen har vært langvarig, men god, sa Asphjell til NRK før møtet.

Trondheim Ap ønsket Giske som nestleder

Tidligere denne uka ble det kjent at Trondheim Arbeiderparti ønsket Trond Giske som styremedlem i Trøndelag Ap. Kilder sa til NRK at lokallaget ville ha Giske som nestleder.

Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018, etter en rekke varsler om seksuell trakassering.

Ledelsen i Arbeiderpartiet sentralt har nå konkludert med at den tidligere statsråden igjen kan delta for fullt i partiet.

Møtet dro ut i tid

NRK fikk vite at møtet ville bli kortvarig før det startet kl. 09.30. Men i pausen like over kl. 10.00 antydet et av komitemedlemmene at dette kunne dra ut i tid.

NRK er kjent med at det ble lagt frem et forslag om at Giske skulle bli valgt til medlem av arbeidsutvalget. Dette som en mellomløsning for å unngå kampvotering om nestledervervet.

Men det skal ikke ha lyktes å skape enighet i valgkomiteen for Giske som nestleder, etter det NRK erfarer.

Ap-politiker Line Oma står frem som en Giske-varsler.

SETTER LAV STANDARD: Bydelsutvalgsleder for Gamle Oslo Ap, Line Oma, var en av dem som varslet om Giske. Hun mener at dersom Arbeiderpartiet gir Giske nye tillitsverv nå, setter partiet en lav standard.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Giske-varsler: – Henger ikke på greip

Et mulig Giske-comeback er mildt sagt upopulært blant Ap-politikere i Oslo. Line Oma var en av dem som sto frem med sin Giske-historie for litt over et år siden.

Lokalpolitikeren fra Oslo er krystallklar: Giske bør ikke få innta nye verv.

– Jeg mener det ikke henger på greip. Han har vært nestleder i Ap, et viktig tillitsverv, han har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering gjentatte ganger og over flere år. Da mener jeg det er for tidlig, sa Oma til NRK tirsdag.

Oma får støtte av lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen:

– Det har bare gått ett år siden partiet konkluderte med at han har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering. Da synes jeg det er veldig rart, både internt i organisasjonen, for dem som har varsel og utad i befolkningen, at de tar så lett på spørsmålet.