Hopp til innhold

Virker mot tre typer influensa

Alle som i år tar influensavaksinen blir også vaksinert mot svineinfluensa. Vaksinen som blir gitt mot årets influensa inneholder også virkestoffer mot nettopp svineinfluensa.

Svineinfluensavaksinering

Mange valgte å vaksinere seg mot svineinfluensa i 2009 og 2010. Nå får man vaksine mot både vanlig influensa og svineinfluensa i ei sprøyte.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vaksine

Tid for influensavaksine?

Foto: Roald, Berit, Berit Roald, Foto: Berit Roald / SCANPIX

Dette er noe de fleste kanskje ikke er klar over.

– Den influensavaksinen som fins nå, er det også en komponent av svineinfluensa i, slik at de som tar vanlig influensavaksine også blir vaksinert mot svineinfluensa, sier Åshild Monica Ovesen, sykepleier ved legevakta i Steinkjer.

Man får altså svineinfluensavaksine «på kjøpet».

Det er alltid tre forskjellige virusstammer som er opphav til sesonginfluensavaksinen, og siden 2009 har H1N1-viruset (svineinfluensaviruset) vært inkludert i vaksinen. Årets vaksine motvirker altså alle de tre sirkulerende influensavirusene.

Vaksinen fra 2009 kan være for gammel

Legevakta får mange spørsmål om vaksine.

– De som bør vaksinere seg, er de som har nedsatt immunforsvar eller sykdommer som gjør dem mer utsatt enn andre, sier Ovesen.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at det ser ut til at nivået av beskyttende antistoffer hos dem som vaksinerte seg med Pandemrix i 2009, eller som var syke under pandemien, kan ha falt såpass mye at man ikke kan stole på at beskyttelsen fortsatt er tilstrekkelig.

– Vi anbefaler spesielt at de som har en underliggende risikofaktor tar årets sesongvaksine, skriver Folkehelseinstituttet.

Mye influensa i jula

Influensa har dominert jula for en del nordmenn, også trøndere.

En person ble før nyttår innlagt på St. Olavs hospital med svineinfluensa.

I Nord-Trøndelag er det ikke kjent at noen har fått denne varianten, men legevakta i Steinkjer har i hele mellomjula hatt pågang fra folk med influensasymptomer, forteller sykepleier Åshild Monica Ovesen.

Må teste for å skille mellom influensatypene

– Mange har lette influensasymptomer, som feber, leddsmerter og hodepine.

– Hvordan skiller dere om det dreier seg om svineinfluensa eller «vanlig» influensa?

– Vi har ingen mulighet til å skille det ene fra det andre. Hvis vi skal gjøre det, må vi teste. Det er en test som tar noen dager før man får svar, og vi utfører ikke slike tester på legevakta, sier Ovesen.

– Men fastlegekontorene i Steinkjer har opplyst at det så langt ikke er påvist svineinfluensa her, sier hun.