Været tar knekken på skisalget

Sportsbutikkene rundt om i landet sliter med å få solgt unna ski- og vinterutstyr. Det dårlige vinterværet presser prisene ned.

Skisalg

Skiene står på rad og rekke rundt omkring i de mange sportsbutikkene. Det dårlige vinterværet gjør det vanskelig å selge vintervarene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Skisalg i Namsos

Slik ser det ut hos G-sport i Namsos torsdag. Her er det fremdeles mye skiutstyr igjen.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Flere steder i landet har man opplevd ei grønn og snøløs julefeiring. I Bergen i desember falt det dobbelt så mye nedbør som normalt i løpet av en måned, og mer regn skal det bli, ifølge meteorologene.

Mangel på snø flere steder i landet betyr naturlig nok dårlig ski- og akeføre, og dette er noe sportsbutikkene har fått merke.

– Det er ikke til å stikke under en stol at skisalget har vært labert hittil i år. Vi har solgt en del racingski, for de spesielt interesserte, men turski og barneutstyr har ikke fått god avkastning foreløpig, sier avdelingssjef for skiavdelinga ved Intersport Gigant på Lade i Trondheim, Terje Sagøy.

Følger med på værmeldingene

Avdelingssjefen innrømmer at han for tiden sjekker værmeldingen oftere enn vanlig.

– Det har en tendens til å bli slik. Jeg har jo et ansvar for å få solgt varene, og da blir man jo litt ivrig på å se om vinteren kommer, sier han til NRK.no.

Sagøy sier tendensen er lik over hele landet.

– Vi har fått de samme meldingene fra sør- og østlandet. Der skal det ha vært veldig dårlig vær i jula, sier han.

Nå forbereder de seg på salg av vinterutstyr.

– Vi diskuterte faktisk saken i dag tidlig. Det er litt sånn at vi går og venter på hvem som starter salget. Det er mye utstyr i butikkene, og vi må jo prøve å få noe ut, sier avdelingssjefen ved Intersport Gigant Lade.

– Kjøper ski når de ser snøen

I Bergen, hvor det kanskje har regnet mest den siste tida, har skisalget ved G-max i byen vært ganske bra før jul, men selger Sindre Hansen tror ikke trenden vil vedvare.

– Vi åpna ny butikk i midten av november, og derfor har det nok vært en del handel på tross av været, men vi er spent på fortsettelsen, sier han.

– Man er til en viss grad avhengig av snø for å få solgt ski. Bergenserne er litt slik at de ikke kjøper ski før de ser snøen, og nå må man kjøre noen timer utenfor Bergen for å få sett snø, sier Hansen til NRK.no.

– Akkurat nå regner det

Også i Oslo har skisalget vært dårligere i år enn tidligere. Det bekrefter assisterende butikksjef ved Intersport Ryen, Petter Lie.

– Det er forskjell i salget fra i fjor til i år, i fjor var det noen hakk bedre. Det er ikke tvil om at man merker forskjell på grunn av været. Akkurat nå regner det ute, sier han.

Lie tror det snart vil komme et større salg på vinterutstyret.

– Det er klart at prisene er mer pressa nå enn vanlig, så et salg er ikke til å unngå, sier han.

Regnvær

Dette bildet oppsummerer juleværet flere steder i landet.

Foto: Lise Åserund / Scanpix