Kulda hadde forvandlet det brannrammede kvartalet til et rykende isslott. Utbrente og sammenraste bygninger var bunnfrosset. Der flammene herjet nådeløst kvelden i forveien, hadde hvite istapper på svartbrent treverk frosset bildet søndag formiddag.
Mange tilskuere
Svært mange av Trondheims innbyggere oppsøkte brannstedet søndag. De gikk som i en rolig prosesjon rundt kvartalet. Stemningen var lavmælt. Storbrannens herjinger gjør inntrykk. Det er ingen tvil om at mange av byens innbyggere har hatt et forhold til stedene som nå er borte. Deler av det ødelagte kvartalet ble gjenreist etter den forrige store bybrannen, i 1841. Uvanlig mange hadde fotoapparat med seg og foreviget kvartalet slik det nå ser ut.
Ryker fortsatt
Og fortsatt ryker det fra ruinene i Trondheim. Brannmannskapene regner med å bruke hele dagen til etterslokking.
Verdiene som gikk tapt i storbrannen i Trondheim lørdag beløper seg til 150-200 millioner kroner, anslår skadesjef Pål Hestegrei i Gjensidige Nor Skadeforsikring Sør-Trøndelag.
Vurderer gransking
Daglig leder av utestedene Rick's Café og News i Trondheim, Geir Haugen (34), er trist over brannen som kostet ham og om lag 80 andre jobben lørdag.
Samtidig er han glad det ikke gikk verre. Hadde menneskeliv gått tapt, ville alt vært håpløst. Allerede før røyken fra brannen la seg, bestemte eierne seg for å bygge stedene opp igjen.
Geir Haugen synes det er bittert at en frityrgryte skulle ødelegge et helt kvartal med uerstattelige bygninger i byen. Og nettopp frityrgryten er årsaken til at Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) nå vurderer å sette ned en egen granskingskommisjon etter brannen i Trondheim.
Haugen avviser kritikken fra DBE og brannvesenet:
-I våre runder med brannvesenet har vi fått vite at pulverapparat er tingen. Vi har brukt konsulenter for at forskriftene skulle bli ivaretatt, sier han til Dagbladet.