Hopp til innhold

Uvaksinert sykehusansatt testet positivt for korona – pasienter og ansatte berørt

To pasienter og tolv ansatte ved St. Olavs hospital i Trondheim følges opp som nærkontakter.

St. Olavs hospital

SMITTE: En uvaksinert ansatt ved St. Olavs hospital har fått påvist smitte. Nå følges to pasienter og tolv ansatte opp som nærkontakter.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det bekrefter kommunikasjonsdirektør ved sykehuset, Marit Kvikne, til Adresseavisen.

Til NRK sier hun at den ansatte testet positivt i forrige uke, men hun vil ikke opplyse om hvilken avdeling vedkommende jobber ved og hvilke arbeidsoppgaver personen har.

To pasienter og tolv ansatte blitt definert som nærkontakter til personen, og disse følger nå retningslinjer for testing og bruk av munnbind.

– Foreløpig har ingen av nærkontaktene testet positivt, sier Kvikne til NRK.

St. Olavs hospital i Trondheim

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Marit Kvikne ved St. Olavs hospital.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Få uvaksinerte ansatte

Dette er ikke den første ansatte ved St. Olav hospital som har blitt smittet. Trykket har tidvis vært stort ved sykehuset.

Den 18. november kunne Dagbladet melde at så mange som 71 ansatte hadde blitt smittet av korona så langt den måneden. Det var da snakk om vaksinerte personer.

I og med at vaksinerte også blir smittet, har det en stund versert en debatt rundt hvorvidt det er riktig å være ekstra kritisk til uvaksinert helsepersonell.

Helsemyndighetene har imildertid vurdert det dithen at uvaksinerte ansatte utgjør en større risiko for pasienter og kolleger. Derfor anbefalte regjeringen i november munnbindpåbud samt testing to ganger i uken for uvaksinert helsepersonell.

Oppfordrer til vaksinasjon

Ved St. Olavs hospital har de innført retningslinjer i tråd med regjeringens anbefalinger, og ifølge kommunikasjonsdirektør Kvikne har den ansatte som nå har testet positivt, fulgt disse.

Sykehuset gjør ellers individuelle vurderinger på om uvaksinerte kan jobbe med alvorlig syke mennesker eller blir satt til andre oppgaver.

Kvikne er ikke kjent med at uvaksinerte ansatte har blitt omplassert.

Kvikne opplyser for øvrig til Adresseavisen at det er få ansatte ved sykehuset som er uvaksinerte, men hun kan ikke gi et nøyaktig tall.

Sykehuset kan nemlig ikke kreve å få vite vaksinasjonsstatus blant de ansatte, fordi dette er en privat helseopplysning. Personer som har valgt ikke å oppgi dette, defineres også som uvaksinerte.

Kvikne presiserer at vaksinasjon er frivillig.

– Men St. Olavs hospital mener det er svært viktig at ansatte vaksinerer seg for å unngå å smitte pasienter og kolleger, samt selv å bli smittet av koronaviruset, sier hun.