NRK Meny
Normal

Uværet kommer inn over land

Uværet som har herjer på kysten av Trøndelag i dag, kommer inn over land nå i kveld og i natt. Men vinden spakner noe.

Storm Titran, Frøya

Det blåste opptil 38 meter pr. sekund på det meste på kysten av Trøndelag i dag. Her fra Titran i Frøya kommune i dag.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Det blåser nå liten storm fra sørvest på kysten av Trøndelag. Utover kvelden dreier vinden mot nordvest og roer seg litt, men det vil fortsatt blåse sterk kuling, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Ida Marie Solbrekke.

Vind og kraftige regnbyger

Vinden blir fulgt av kraftige regnbyger med torden og lyn. Utpå morgenkvisten spakner vinden til stiv kuling.

Ser hvor det regner og lyner: Værradar for Norge (med lyn).

Det blåser svært kraftig flere steder på kysten av Trøndelag i dag. Det ble målt 65 knop på Nordøyan i Vikna i formiddag og hele 75 knop på Sula i Frøya kommune - det tilsvarer 38 meter pr. sekund.

Bedrer seg midlertidig

Vinden spakner til stiv kuling fra i morgen tidlig, og roer seg videre utover dagen, og det blir oppholdvær.

– Det er en høytrykksrygg som passerer. Men natt til tirsdag kommer et nytt lavtrykk, sier Solbrekke, som legger til at uværet vi får i Trøndelag nå er en del av det samme lavtrykket som ga uværet Synne lenger sør.

Flere strømløse over natta

Nesten 700 abonnenter var uten strøm på Trøndelagskysten tidligere i dag, noenlunde jevnt fordelt på Hitra og i Osen. I 20-tida var fortsatt over 400 hundre uten strøm.

– Det er klart at mange av dem desverre må belage seg på å bli uten strøm over natta. Selv om vi har fått strømmen tilbake en del steder ved å legge om til alternativ forsyning, greier vi ikke å skaffe strøm igjen til alle i kveld, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi.

Usikkert i Osen

– På Hitra gjelder det 33 abonnenter på Strømøy og Bispøyan og 181 abonnenter på fast-Hitra. Vi må bytte ut fire trafoer på linja mellom Kvenvær og Andersskog, og det får vi ikke gjort før i morgen, sier Wuttudal, som legger til at minst 10 trafoer er slått ut av lynet - seks av dem er reparert.

Når det gjelder Osen, der 215 er uten strøm nå, er ikke feilen funnet enda. Om feilen blir funnet og det lar seg gjøre å reparere i kveld, blir det gjort.

- Men om det er en trafo som er slått ut der også, må vi vente til i morgen, sier Tore Wuttudal.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal