NRK Meny
Normal

Uvær avdekket ukjent bergkunst

Styrtregn avdekket denne uka til nå ukjente helleristninger i Stjørdal.

Bergkunst Stjørdal
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- I begynnelsen av uka startet vi å fjerne torv fra bergflater i området med gravemaskin. Den første dagen var det ikke noe å se, men det regnet mye og da vi kom på jobb tirsdag morgen var det vasket fram tre flotte båtfigurer, sier arkeolog Brynja Birgisdottir til NRK Trøndelag.

- Morsomt å komme på jobb

Bergkunsten ble funnet i Husbyåsen i Stjørdal. Området skal bygges ut og arkeologer fra NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim gjør undersøkelser for å sikre at man ikke sprenger bort helleristninger.

Brynja Birgisdottir

Brynja Birgisdottir.

Foto: Tove Eivindsen/NTNU Vitenskapsmuseet

- Vi var ikke overraska over at det var bergkunst i området, men at de var så klare og fint bevart, og at de var blitt vaska fram sånn var en gledelig overraskelse. Det var litt morsomt å komme på jobb i regnet, sier Birgisdottir.

Det ble også funnet helleristninger i området da det ble gjort undersøkelser i mai.

Tidlig bronsealder

Stjørdal et av de områdene i landet med tettest forekomst av bergkunst, og funnet er dermed ikke noen overraskelse for arkeologene. Men det er første gang det er registrert et funn på Husby.

- Båtfigurene er typiske for området, de som ble funnet er litt enkle og firkanta. Det er en type som dateres til tidlig bronsealder, fra rundt år 1500 f.kr. eller der omkring, forteller arkeolog Brynja Birgisdottir.

Bergkunst Stjørdal

Det er også funnet tre merker etter fotsåler i området.

Foto: Tove Eivindsen/NTNU Vitenskapsmuseet

Mer bergkunst i naturen

For arkeolog Helle Vangen Stuedal er båtfunnene i Stjørdal godt nytt. Sammen med flere andre jobber hun for å realisere et bergkunstmuseum i Hegra.

- Funnene sier noe om hvor mye bergkunst det er å finne områdene ved de indre delene av Trondheimsfjorden. Det er helt sikkert mer rundt omkring, det er bare et spørsmål om at forskere og arkeologer må ha øynene med seg, sier arkeolog Helle Vangen Stuedal til NRK Trøndelag.

Malerier i fjellene

Stuedal håper at friluftsfolk på sikt kan bli flinkere til å kikke etter bergkunst. Hun er helt sikker på at det skjuler seg ukjente kunstskatter i Trøndelag.

- Vi har visse forventinger fremover for vi tror det finnes malerier i fjellene her. Vi skal ikke så langt innpå svensk side før det finnes fjellmalerier, så det er nok mye spennende også her, sier Stuedal.

Bergkunst Stjørdal

Funnene ble gjort i dette området.

Foto: Tove Eivindsen/NTNU Vitenskapsmuseet

Les mer om arkeologi og historie hos NRK Viten