Utvider kyllingproduksjon – med færre ansatte

Norsk Kylling skal utvides med en større fabrikk i Midt-Norge, skriver Rema i en pressemelding. Fabrikkdirektøren ser for seg en moderne fabrikk med færre ansatte.

Norsk kylling: Ansatte forlater allmøte

De ansatte i Norsk Kylling forlater allmøtet onsdag ettermiddag.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

– Vi ser tydelige tegn på at kundene våre ønsker sunnere mat, og i større grad velger hvitt kjøtt. For å imøtekomme disse ønskene, bygger vi ny fabrikk for å kunne produsere mer hvitt kjøtt. Dette vil sikre framtida for produksjonen av hvitt kjøtt i Midt-Norge, sier administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke klart hvor fabrikken, som Reitan-gruppen eier, skal ligge.

– Vi kjører en prosess på flere alternativer, og den prosessen skal vi bruke tid på. Vi kommer i hvert fall til å bruke høsten på det, så får vi se. Vi har vært i seks kommuner og sett på tretten tomter, og det er fortsatt flere alternativer igjen, sier administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken til NRK.

Norsk kylling, Støren

Norsk Kylling skal nå få større lokaler.

Foto: Bjørn Solli/NRK

Færre ansatte

– Dette vil også bety endringer for våre ansatte, som vi har informert om i et allmøte i dag, sier Stokbakken i pressemeldingen.

Det er rundt 330 ansatte som jobber på fabrikken per dags dato. På spørsmål fra NRKs reporter om de ser for seg færre ansatte ved den nye fabrikken, er svaret klart.

– Det gjør vi. Prosessen vil vise hvor mange færre.

– Fortsatt med i kampen

Orrdfører Midtre Gauldal

Ordfører Sivert Moen sier Midtre Gauldal fortsatt er med i kampen om å få en større fabrikk.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

– Vi har blitt orientert om at slakteriet ikke tilfredsstiller krava for et fremtidig slakteri, og at det må bygges et ny, sier ordfører i Midtre Gauldal, Sivert Moen, til NRK.

– Utover det har jeg hørt at vi fortsatt er med i kampen om å få det nye slakteriet. Jeg regner med at vi klarer å finne en kjempeløsning både for produsentene og de ansatte, legger Moen til.

Trøblete historie

Norsk Kylling har flere ganger havnet i trøbbel med myndighetene. I 2010 demonstrerte LO utenfor lokalene for at arbeiderne skulle få tariffavtale, og året etter fikk de 17 pålegg av Arbeidstilsynet angående blant annet arbeidstid- og overtidsbestemmelser.

I 2013 ble de anmeldt av Fylkesmannen etter klare brudd på utslippsbestemmelsene. Slakteriet hadde tillatelse til å slakte 13 000 tonn i året, men overskred dette kraftig ved å slakte inntil 33 000 tonn.