Utstilling av menneskekropper: – Makabert og ekkelt

500 så utstillingen med menneskekropper i Trondheim første dag. Og folk mener den både er makaber og nifs.

Skøre Hedman

Edvin Skøre Hedman likte utstillingen, men synes den var litt ekkel.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg synes det både var spennende og ekkelt, sier unge Edvin Skøre Hedman.

Han er en av de 500 som fikk med seg åpningen av utstillingen «Body Vital» der ekte døde menneskekropper stilles ut på Vitensenteret i Trondheim. Kroppene er plastinert slik at de ikke råtner.

Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen er prosjektleder for utstillingen.

Foto: Espen Storhaug

Anne Ingeborg Skøre Hedman var med sønnen inn på utstillingen tirsdag.

– Jeg tenker på at dette er mennesker som har levd. Jeg tenker også på hvilke yrker de har hatt for å lage de musklene de har fått, sier hun.

Utstillingen Body Worlds Vital har vært i 115 byer over hele verden, og nå er den kommet til Trondheim, som eneste sted i Norge.

– Vi merker at mange mener det er litt skremmende og litt nifst. Ja, kanskje litt makabert, sier prosjektleder Randi Wenche Haugen ved NTNU.

44 millioner har opplevd Body Worlds. Nå er de plastinerte menneskekroppene å se på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Offisiell åpning

– Vi begynte med offisiell åpning med innbudte gjester og visning av utstillingene for rundt 150 egne ansatte i institusjonene som samarbeider om utstillingen. Deretter har det vært 330 besøkende her på utstillingen utover dagen, forteller prosjektleder Randi Wenche Haugen ved NTNU.

Tirsdag hadde hun med seg 80 leger, medisinere og forskere inn på utstillingene. De er i Trondheim i anledning en konferanse.

-– Dermed har over 500 mennesker i alt fått oppleve utstillingen tirsdag, sier en godt fornøyd prosjektleder.

Spennende og ekkelt

Body Worlds Vital kom fra Katowice i Polen som var siste stoppested før Trondheim. Hele fem trailere måtte til for å transportere utstillingen, som består av 12–15 døde kropper i full-figur og mange organer og skjelett.

Alt preparert med den spesielle plastineringsteknikken som ble funnet opp av doktor Günhter von Hagens i Heidelberg i 1977.

Menneskelik på utstilling i Trondheim

Body Worlds Vital har vakt oppsikt, og mange ønsker også å se menneskekroppene i Trondheim.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Mange unge

Prosjektleder Randi Wenche Haugen sier at det var litt påfallende å se så mange unge i 20-årene og begynnelsen av 30-årene på utstillingen.

– Og det slår meg; selv om dette er døde kropper, noe vi vanligvis reagerer på med å trekke oss tilbake, så merker vi at dette ikke handler om døden, men om livet. Og om hvilket fantastisk instrument kroppen vår er, mener hun.

KUN I TRONDHEIM: «Body Worlds Vital» vises kun i Trondheim i Norge.
Foto: Kristin Grønning / NRK

Siste fra Trøndelag