NRK Meny
Normal

Utsatt for tøffe avhør

Bjørn Skagen opplevde selv avhørsmetodene til trondheimspolitiet i forbindelse med Fritz Moen-saken.

Tore Sandberg
Foto: Holm, Morten, Morten Holm, Foto: Morten Holm / SCANPIX

18 år gammel kom Skagen helt uforskyldt i politiets søkelys i jakten på en ukjent drapsmann. I avhør ble han blant annet avhørt av en av politimennene som også avhørte Fritz Moen.

- Avhørsmetodene var brutale. Jeg fikk en knekk. Jeg skjønner godt at det gikk galt med Fritz Moen, som var døv og hadde vansker med å ordlegge seg, sier Skagen til VG.

Historien hans er omtalt anonymt i boken til Tore Sandberg om Fritz Moen-saken.

Avhør i fokus

Skagen kontaktet Sandberg for å fortelle denne historien for sju år siden. Skagen er i gjenopptagelsessaken avhørt på nytt om avhørsmetodene. Disse står sentralt i justismordet mot Moen.

- Under avhørene begynte jeg faktisk å lure på om jeg satt og gav feilaktige opplysninger. Og jeg begynte å se for meg konsekvensene dersom saken ikke ble oppklart. Senere har jeg tenkt på at jeg i værste fall kunne ha havnet i Fritz Moens sted. Det var i hvert dall åpenbart at etterforskerne var desperate etter å finne en skyld, sier Skagen til avisa.

Tore Sanberg mener Bjørn Skagens historie er sentral for å forstå justismordene, fordi avhørsmetodene var avgjørende for Fritz Moens skjebne.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.