NRK Meny
Normal

Utnyttet unge jenter på nettet

På Fosen er sju unge menn nylig dømt for å ha utnyttet unge jenter via sosiale medier. Straffene varierer fra ett til fire år.

rune halvorsen

Fosen-lensmann Rune Halvorsen ber voksne følge bedre med på sosiale medier.

Foto: Montasje/Gorm Kallestad/NTB

Fosen-lensmann Rune Halvorsen mener mye av kriminaliteten blant ungdom er flyttet til internett. Der er sakene vanskeligere å avdekke enn ellers i samfunnet.

Ikke på Facebook

– Vi har hatt mange slike saker i det siste. Her dreier det seg om at de blant annet har sendt bilder og meldinger på sosiale medier. Ikke på Facebook, men på quick, ask, snapchat og andre slike applikasjoner, sier Halvorsen til NRK.

Til sammen er 32 jenter involvert i sakene som er oppklart på Fosen det siste drøye året, og sju menn mellom 19 og 25 år er altså dømt.

– Det dreier seg om alt fra oversendelse av bilder til voldtekt. Det er alvorlige saker og i utgangspunktet tror jeg ikke ungdommene skjønner hvor alvorlig dette er, mener lensmann Rune Halvorsen.

Ber voksne følge med

Nils Kristian Moe

Nils Kristian Moe er politimester i Sør-Trøndelag.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag tror slike saker like gjerne kunne skjedd andre steder i landet.

– Neste gang kan det skje et helt annet sted. Det er spørsmål om miljø og muligheter, og at vi blir kjent med sakene, sier Moe.

Fosen-lensmann Rune Halvorsen ber de voksne involvere seg i større grad, og følge med hva ungdommene driver med.

– Nå håper jeg foreldre blir foreldre igjen, og at det ikke bare er en person på sosiale medier. Folk må bry seg, og sjekke hva det er som skjer på mobiltelefoner, nettbrett og pc-er, sier Rune Halvorsen.