Utenlandske sjåfører tilbudt 3500 kroner i måneden

Ukrainske yrkessjåfører ble tilbudt hårreisende lav lønn. Det ryster norske yrkessjåfører.

Girteka, vogntog, trailer

En jobbannonse rettet mot ukrainske yrkessjåfører vekker oppsikt i Norge. Annonsen ser ut til å komme fra selskapet Girteka som driver langtransport i Norge og andre land. Selskapet på sin side nekter at de har noe med annonsen å gjøre.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

I jobbannonsen står det at lønnen vil være omlag 3500 kroner i måneden. Jobbannonsen sprer seg på nett blant norske yrkessjåfører som frykter jobbene sine.

– Yrkessjåfører hadde mer lønn på 80-tallet enn i dag. Det er ikke lønnen som gjør at jeg driver med dette, sier Grim Frode Skogseth.

– De tar fra nordmenn arbeidsplassene ved å tilby utlendinger slik lønn, sier Kjell Røsbjørgen, som hevder å ha mistet jobben av denne grunnen tidligere da han kjørte fisk.

– Det er pris det går på, fastslår Røsbjørgen.

Yrkessjåfør

Yrkessjåfør Grim Frode Skogseth føler seg truet av utenlandske sjåfører som går med på å jobbe for hårreisende lav lønn.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Girteka nekter: – Har ingenting med dette å gjøre

Jobbannonsen som retter seg mot ukrainske yrkessjåfører kommer tilsynelatende fra det litauiske selskapet Girteka.

Selskapet nekter imidlertid at de har noe med annonsen å gjøre.

– Det er ingen mennesker som vil arbeide for denne lønnen overhodet! Vi har ingenting med dette å gjøre, sier Kristian Kaas Mortensen, kommunikasjonssjef i Girteka.

Girteka jobbannonse yrkessjåfører

Denne jobbannonsen frister med 1201 litas. Litauen gikk over til euro i 2015, så jobbannonsen er trolig over et år gammel. Annonsen lå ute på en bemanningsside inntil nylig. Den er nå fjernet.

Foto: Skjermdump

I tillegg til at de avviser at jobbannonsen kommer fra dem, avviser de å gi NRK innsyn i lønnsbetingelsene deres.

To sjåfører fra firmaet sier til NRK at de tjener mellom 1000 og 1500 euro i måneden – altså omlag 9000 kroner. Kost og landtilskudd er inkludert.

​Nettstedet som publiserte annonsen svarer ikke NRK på hvem som står bak annonsen. Etter en stund ble lønnsbetingelsene fjernet. Nå eksisterer ikke annonsen lenger.

Yrkessjåfører, girteka, jobbannonse, kabotasje

Ukrainske yrkessjåfører ble tilbudt omtrent 3500 kroner i en jobbannonse som så ut til å komme fra selskapet Girteka. Norske yrkessjåfører reagerer sterkt på den lave lønnen de ble tilbudt.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Fryktet dårlig kontroll av regelverket

Én av tre yrkessjåfører som krysser Norges grenser med norske varer kommer fra utlandet. Norske yrkessjåfører føler seg truet, selv om det nylig kom en regel som skal sørge for at utenlandske selskaper må betale en minimumslønn til arbeiderne på oppdrag internt i Norge.

Norske sjåfører tror ikke kontrollen av regelverket er god nok.

– Jeg hører mye fra kolleger rundt om som opplever en del ting. Det er anbud og priskrig. Kolleger sier rett og slett at de ikke vet om de har jobb om noen få måneder, sier Grim Frode Skogseth.