Hopp til innhold

Utelivsgjester registrerer seg med falskt navn og nummer – hindrer smittesporing

Besøkende ved flere serveringssteder i Trondheim registrerer seg med hundenavn og falske telefonnumre. Nå har to serveringssteder stengt dørene – og smittesporerne sliter.

Barmuda Trondheim

STENGT: Barmuda i Trondheim har også fått påvist koronasmitte.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Lille London og Barmuda på Solsiden i Trondheim har stengt dørene etter påvist koronasmitte.

Sistnevnte hadde sin tradisjonelle cava-søndag med fullt hus.

– Det vil si at det var fullt ved alle bord fra klokka 14, og at det var totalt 100 mennesker her, sier Barmuda-eier Jan Tore Flatval, som i dag fikk beskjeden om at to gjester har fått påvist koronasmitte.

Hindrer smittesporing med falske navn

Per nå har hverken utestedet eller kommunen oversikt over hvem som var innom søndag kveld.

Men dette er ikke det eneste problemet kommunen har når det kommer til smittesporing.

Fredag ble det kjent at besøkende ved flere andre utesteder i Trondheim gir fra seg falske opplysninger. Ved ankomst registrerer de seg med katte- og hundenavn, samt falske telefonnumre.

Kommunedirektøren er sjokkert over at folk ikke tar dette på alvor og dermed gjør jobben med smittesporing nærmest umulig.

Ifølge covid 19-forskriften må serveringssteder registrere minst en person ved bordet, slik at man kan gi beskjed dersom et smitteutbrudd skulle oppstå.

– Jeg er rystet over opplysninger om at det tulles med registreringa. Det gjør at våre smittesporere får en utrolig vanskelig jobb, at man kan gå med smitte og føre den videre, og i verste fall smitte de som er alvorlig syk. Det er unødvendig å minne om at koronaviruset er en dødelig sykdom, sier Wolden.

Pressekonferanse Trondheim, korona

BEKYMRET: Kommuneoverlege, Tove Røsstad, sier Trondheim øker testkapasiteten. Bak fra venstre: Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen og kommunedirektør Morten Wolden.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Trondheim kommune vil per nå ikke innføre strengere restriksjoner for næringa, sier Wolden.

– Utfordringen vår nå er ikke utelivsbransjen, men de som oppsøker den. Utestedene har ikke opptrådt i strid med smittevernreglene.

Oppfordrer gjester til testing

Ifølge kommuneoverlege Tove Røsstad, skyldes utbruddet at de har en «variant av viruset som er mer smittsom enn det vi pleier å se».

Hvem som var innom Barmuda søndag kveld er foreløpig et mysterium, ettersom reservasjonene som må gjøres på forhånd kun registrerer en av følgets e-postadresser.

Røsstad oppfordrer derfor gjestene selv til å melde seg for testing.

– Dette gjelder de som var innom Barmuda søndag 11. oktober etter klokka 18. Etter den søndagen skal de være i ti dagers karantene og teste seg på dag sju. Vi oppfordrer de til å ta kontakt og skrive seg opp for testing elektronisk.

Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen

STØTTER NÆRINGA: Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

935 testet torsdag

I alt 12 personer i Trondheim fikk påvist koronasmitte i går hvor samtlige har mildt forløp. Ni av de 12 er smittet av kjent nærkontakt, en er smittet i utlandet, mens smittekilden for to foreløpig ikke er identifisert.

Av de smittede er tre i 10-årene, fem i 20-årene, en i 30-årene, en i 40-årene og to i 50-årene.

Tre av de smittede er skoleelever og følgende skoler er berørt: Charlottenlund videregående skole, Strinda Videregående skole og Sunnland ungdomsskole. Berørte elever og ansatte er satt i karantene.

Fem av de smittede er NTNU-studenter.

I alt ble det utført 935 tester.