NRK Meny
Normal

Utelek i barnehagen i - 22

Noen er redd for kulda, andre oppsøker den. Ungene i Elvland barnehage i Holtålen i Sør-Trøndelag storkoste seg ute 22 kuldegrader i dag.

Da ungene i Elvland barnehage gikk ut i formiddag var det minus 22.

Elvland barnehage er en såkalt naturbarnehage. Barna er godt vant med å være ute og foreldrene vet å kle barna godt.

I dag viste temperaturmåleren under 20 kuldegrader mange steder i Midt-Norge. Det gjorde den også i Elvland barnehage. Det var minus 22 da det var tid for utelek, og utelek ble det.

Ingen nasjonale retningslinjer

Det fins ingen nasjonale retningslinjer for når barn bør være inne. I Trondheim er rådet at ved minus 10 så bør barn under tre år holdes inne. For de eldre barnehagebarna er det ganske vanlig med en kuldegrense på 15 minus.

Elvland barnehage er en såkalt naturbarnehage. Barna er godt vant med å være ute og foreldrene vet å kle barna godt. Borghild Forodden syns det er morsomt i akebakken sjøl om det er så kalt at det knirker under brettet.

– Er det ikke fryktelig kaldt da?

– Nehei! Ikke når en har på seg klær, sier hun.

Borghild Forodden

Borghild Forodden er aktiv i akebakken.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK
Edith Aasen

Edith Aasen er førskolelærer i Elvland barnehage.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Tørt og fint ute

Førskolelærer Edith Aasen syns ikke minus 22 er grunn til å holde ungene inne. I Holtålen kan det være mye kaldere, og de gjennomfører utelek.

– Det er tørt og fint å leke ute når det er kaldt, men det er ikke sikkert vi kan være like lenge ute som vi pleier, sier hun.

Barnehagen har som må å gi barna innsikt i, forståelse for og glede av naturen. Gjennom hele året er barna ute store deler av dagen, og om vinteres legges vekt på snøaktiviteter og mørketid,

– Vi ser ikke så mye på gradestokken

Både barn og foreldre er vant til at mye av tida i barnehagen tilbringes ute. Oppskriften for å holde seg varm er ull innerst, gode sko og mye aktivitet.

Førskolelærer Edith Aasen tror ikke ungene og de voksne i Elvland barnehage er mer hardføre enn andre. Naturbarnehagen er mye ute hele året og hun mener det har mest med erfaring å gjøre.

– Vi ser ikke så mye på gradestokken, vi kjenner etter på kroppen, sier hun.

Elvland barnehage

I barnehagen har de bred erfaring med uteaktiviteter. På en kald dag fyrer de opp i bålpanna.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK