Hopp til innhold

Utbrudd av meslinger i Snåsa

Et barn og en voksen er bekreftet smittet av den alvorlige barnesykdommen meslinger, og leger oppfordrer folk om å ta vaksine så snart som mulig.

Meslinger

OVERRASKET OVER UTBRUDD: Ett barn og en voksen har fått meslinger i Snåsa. De fleste blir vaksinert mot sykdommen og kommunelegen er overrasket over utbruddet. (Illustrasjonsbilde).

Foto: CDC

– Dette er en barnesykdom som kan gi alvorlige komplikasjoner, og som kan føre til hjerneskade og dødsfall, sier fastlege Nina Kjenstadbakk ved Snåsa legekontor til avisa Snåsningen.

Hvert år er det 3.500 barn som ikke tar vaksine mot meslinger i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Smitte bekreftet

– Det er overraskende at vi har fått et utbrudd, sier kommunelege Ulf Seljelid til NRK.

De fleste barn i Norge blir vaksinert mot meslinger. En oversikt viser at vel 20 barn i Snåsa ikke er vaksinert mot meslinger.

– Vi oppfordrer folk som vet at de ikke er vaksinert, om å ta vaksine på helsestasjonen. Dette gjelder barn og alle som er født etter 1969. Dette er en ufarlig og trygg vaksine som gir tilnærmet 100 prosent beskyttelse, sier kommunelegen.

Har ikke tatt vaksine

I Norge har seks prosent av alle barn ikke tatt vaksine mot meslinger, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Kommunelege Ulf Seljelid sier det er tankevekkende at 20 barn i Snåsa ikke er vaksinert i kommunen som har litt over 2000 innbyggere.

– Det er en ufarlig og trygg vaksine som gir tilnærmet 100 prosent beskyttelse. Dette er en svært smittsom og dødelig sykdom, sier kommunelegen.

Har ikke tatt vaksine

Hvordan ser du på at 3.500 barn hvert år ikke blir vaksinert i Norge?

– Vi skulle gjerne sett at disse barna er vaksinert. Meslinger er en av de mest alvorlige barnesykdommene vi har, sier overlege Marianne Riise Bergsaker ved Folkehelseinstituttet.

Hun sier at det er behov for å ha en vaksinasjonsdekning på 95 prosent for å forhindre større utbrudd av sykdommen.

Vil stanse epedimi

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bedt land gjøre mer for å stanse epidemien.

– Vi håper å kunne eliminere meslinger, men de stadige utbruddene utgjør en alvorlig trussel mot dette målet. Meslinger er ikke en harmløs sykdommen, slik noen later til å tro. Hvis vi kan forhindre sykdom og død, må vi handle, har Zsuzsanna Jakab, sjef for WHOs Europa-region uttalt.

HELSESTASJON HELSESTASJON

FOLK OPPFORDRES TIL Å TA VAKSINE: En vaksine mot meslinger, som forhindrer at folk får den alvorlige sykdommen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX