NRK Meny

Forlot kirka da prestene streika

Streikende prester fikk Frp-toppen i Nord-Trøndelag til å se rødt.

Einar Almaas

Streikende prester hører ikke heime, mener fylkeslederen i Nord-Trøndelag Fremskrittsparti.

Foto: Privat
Arild Bye
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Den fargerike fylkeslederen i Nord-Trøndelag Fremskrittsparti, Einar Almaas fra Høylandet, fikk nok av statskirka da prester deltok i markeringa mot Arbeidsmiljøloven med å streike.

Mange over hele landet deltok i onsdagens en-times politiske streik, men at prestene også tok til gatene, fikk Fremskrittspartipolitikeren til å se rødt:

– En så bevisstløs prestestand kan ikke jeg som kristen være med på å støtte opp om med et medlemskap i statskirka, og derfor har jeg i dag meldt meg ut, sier Einar Almaas til lokalavisa si, Namdalsavisa i Namsos.

Hevder streikende prester mangler forstand

Fremskrittspartiets fylkesleder er selvfølgelig enig med sin partifelle og nordtrønderske partivenn, arbeidsminister Robert Eriksson, i at endringer i arbeidsmiljøloven er til det bedre.

Almaas, som tidligere har vært leder i Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, mener de streikende prestene må ha en politisk agenda med å delta i streiken, og sier at prestene umulig kan ha lest endringsforslagene i arbeidsmiljøloven spesielt godt om dette skal ramme «de svake» i samfunnet.

Få prester streika

I følge Vårt Land deltok omlag ti prester i streiken i Oslo, men enkelte prester har også reagert på at prester skal streike.

De fleste prestene er organisert i Presteforeninga og denne organisasjonen hadde inntil for to år siden et egenpålagt forbud mot å streike. Opphevelse av dette vedtaket, fikk en del prester til å melde seg ut av foreninga.

Presteforeninga er en del av arbeidstakersammenslutninga Unio. Både LO, YS og Unio stod bak onsdagens streik.

Video fra Trøndelag

Den vesle måkefuglen krykkje var en av kystens vanligste fugler, på 80-tallet var det hundretusener av dem i fuglefjellene langs kysten, men nå er den strekt truet. Fuglefjellene blir stille - og biologer er svært bekymra for utviklinga
Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.