Hopp til innhold

– USA ruster opp militært i Norge

For første gang er amerikanske stridsvogner nå på vei til USAs militærlagre i Midt-Norge. Fredsaktivist Frode Ersfjord kaller dette en opprusting, og ikke bare en utskifting av utstyr.

Skip med amerikansk militærutstyr

Amerikanske USNS Dewayne T. Williams ligger til kai i Namdalseid i Nord-Trøndelag, tungt lastet med amerikansk militært materiell.

Foto: Bjørn Ola Hasfjord

Ved kai i Namdalseid i Nord-Trøndelag ligger et 200 meter langt skip lastet med alt fra uniformsutstyr og forsyninger til lastebiler, Humvees, pansret personellkjøretøy og amfibiekjøretøy.

– I tillegg kommer det et antall stridsvogner som skal lagres her for første gang. sier oberst og sjef for HV-12, Ebbe Deraas.

LES: USA lagrer stridsvogner i Trøndelag

400 trailerlass med utstyr

M1A1 Abrams

I disse dager blir amerikanske Abrams-stridsvogner å se på trønderske veier. (Arkivfoto)

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Utstyret er mer moderne og tyngre pansret enn det som tidligere var lagret i de seks fremskutte lagrene i Trøndelag.

– Selv om vi har skiftet ut materiell nærmest årlig, har det ikke vært så store dimensjoner over utskiftingen tidligere, sier Deraas om de nesten 400 trailerlastene med utstyr.

Mesteparten av materiellet skal til lagrene i Stjørdal og Verdal, og konvoiene vil bli veldig synlig i trafikkbildet de nærmeste dagene.

– Er det ikke en sikkerhetsrisiko for Norge at USA har våpenlagre her?

– Det må jeg overlate til den politiske ledelsen i Norge å svare på. Men fra mitt ståsted synes jeg det har en verdi at amerikanerne er her. Det beviser at de er en av våre aller viktigste allierte.

LES: Solberg: – Sikkerhetspolitikken har flyttet tilbake til Europa

– Dette er invasjonsvåpen

Leder i antikrigsorganisasjonen Fredsinitiativet, Frode Ersfjord, mener dette er en betydelig opprusting, og ikke bare en utbytting av utstyr.

– Med tanke på situasjonen i Europa nå, synes jeg dette er uklokt. Dessuten var den opprinnelige begrunnelsen for å kunne mellomlagre våpen fra andre land i Norge den kalde krigen, og den tok slutt for over tjue år siden.

Frode Ersfjord

– Det som er farlig med å være med og ruste opp, er at andre kan gjøre det samme. Det er ingen god ide å være med i et slikt kappløp, sier Frode Ersfjord i Fredsinitiativet.

Foto: Privat

Ersfjord sier disse våpnene ikke er beregnet på å beskytte norsk territorium.

– Ilandsettingsfartøy og annet utstyr er jo ikke defensive våpen, det er invasjonsvåpen. Dette mellomlagres i Norge med grunnlag i en avtale som er tydelig på at utstyret ikke skal beskytte oss, men tjene amerikanske marineoperasjoner globalt.

Ersfjord mener norske politikere burde vært mer ærlig på hva denne lagringen innebærer, og ønsker seg en debatt om hva Norge får igjen for avtalen med USA.

– Forsvarsministeren må svare på hvorfor dette er nødvendig. Hvorfor vil de fortsette en avtale som i utgangspunktet skulle beskytte Norge mot en invasjon fra Sovjetunionen?

LES: Slik overvåker Norge Øst-Europa

– Ikke dramatisk

Ifølge oberst Deraas er den amerikanske oppgraderingen av utstyr til marinekorpset, en videreføring av forhåndslagringen som har vært i Trøndelag siden tidlig på 1980-tallet. Han kaller det en operasjonalisering av avtalen Norge har med USA, og som ble reforhandlet i 2006.

– Dette er materiell amerikanerne bruker til daglig, så det er ikke mer dramatisk enn det. Det har vært lagret kampmateriell i Trøndelag tidligere også, men det er riktig at de ikke tidligere har lagret stridsvogner.

Deraas understreker at det amerikanske utstyret også blir brukt i humanitære operasjoner, både i Norge og i våre naboland.

– Hvis man vil hjelpe til ved humanitære kriser finnes det atskillig bedre midler for å gjøre det enn stridsvogner og invasjonsutstyr, kommenterer Frode Ersfjord.

Skip med amerikansk militærutstyr

Det amerikanske materiellet skal fraktes til USAs fremskutte lagre i Trøndelag.