Hopp til innhold

US Marines: Værnes kan bli hovedbase for amerikanske soldater i Europa

De amerikanske marinestyrkene vurderer å gjøre militærbasen på Værnes i Nord-Trøndelag til sin europeiske hovedbase.

US Marines ankommer værnes

16. januar i år landet flere hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset på Værnes.

Foto: Lars Erik Skjærseth

Den norske regjeringen har en avtale med amerikanske myndigheter om at inntil 330 marinesoldater fra USA kan drive rotasjonsbasert øving og trening i Norge i år.

Pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet bekrefter til VG at Norge og USA diskuterer å videreføre avtalen ut over 2017.

Det var det amerikanske nyhetsnettstedet military.com som først omtalte saken. De antyder at det er snakk om en dobling av dagens styrke på Værnes.

– Vår nåværende styrke i Europa er satt til om lag 650 marinesoldater, og denne styrken kan bli plassert her, sier sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, general Niel E. Nelson, i et intervju med nettstedet.

Amerikanerne trives i Norge

Frank Sølvsberg

Talsperson for Forsvaret, Frank Sølvsberg, mener at utplasseringen av amerikanske soldater på Værnes fortsatt evalueres.

Foto: Olav Standal Tangen / Forsvaret

Talsmann for forsvaret, Frank Sølvsberg, forteller til NRK at den eksisterende ordningen jevnlig evalueres både på norsk og amerikansk hold.

– Det er omtrent der status er i dag. Amerikanerne sier at de er veldig godt fornøyd med å være i Norge. De føler seg både godt tatt imot, og de får en unik vintertrening her. Den største fordelen for oss er at vi får trene sammen med det amerikanske forsvaret, sier Sølvsberg.

Han tror at Nelsons uttalelse om en hovedbase på Værnes har satt seg litt fast.

– Jeg tror ikke vi har kommet dit i vurderingen at vi skal snakke om en europeisk hovedbase på Værnes. Vi gjør en evaluering av det som foregår nå, og så kommer vi tilbake når vi har gjort den evalueringen med anbefalinger om vi synes det er lurt at dette fortsetter, sier Sølvsberg.

Donald Trump som leder

Lars Haltbrekken

Stortingskandidat, Lars Haltbrekken (SV), frykter at en mer permanent ordning for de amerikanske soldatene kan ødelegge for forholdet mellom Norge og Russland.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere reagerte sterkt på stasjoneringen av amerikanerne i forkant av ankomsten i midten av januar i år, og spenningen mellom Nato og Russland ble dratt frem som en av hovedgrunnene til at en amerikansk base i Norge var en dårlig idé.

Også i dag kommer det reaksjoner fra politiske hold.

– En av de tingene vi fryktet med den rotasjonsstyrken som er der nå er at den vil bli omgjort til en fast utstasjonering. Da vil vi få amerikanske soldater fast på norsk jord under ledelse av Donald Trump, en heller ustabil president. Vi frykter at det bidrar til å forverre forholdet til Russland, sier stortingskandidat, Lars Haltbrekken (SV), til NRK.

Siste fra Trøndelag