Bortkommet urne funnet i feil grav

Urnen som forsvant fra Steinkjer kapell i 2014 ble aldri stjålet. Etter to år er urnemysteriet endelig oppklart.

Steinkjer kapell

Politiet mistenkte ingen da det i 2014 ble oppdaget at ei urne hadde forsvunnet fra Steinkjer kapell. To år senere viser det seg at urnen ikke var stjålet, men forvekslet med en annen urne.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

To år har gått siden en urne forsvant fra Steinkjer kapell. Forholdet ble anmeldt som tyveri og politiet har etterforsket saken, uten å finne svar. Ved kapellet har man hele tiden trodd at urnen ble stjålet, frem til nå.

Lagt i feil grav

Nå viser det seg nemlig at urnen ble lagt ned i feil grav, skriver t-a.no.

Mysteriet ble oppklart i sommer ved en intern opprydning i kapellet. En ansatt fant da en annen urne innelåst i en safe, med navnet til en allerede gravlagt person påskrevet. Avdødes grav ble åpnet for å legge ned urnen, og der lå den forsvunnende urnen fra 2014. Kirkens personell hadde altså forvekslet de to urnene.

Etterforskningsleder Leif Gundersen, ved Steinkjer politistasjon, bekrefter ovenfor Trønder-Avisa at urnen har kommet til rette.

– Jeg kan bekrefte at saken er oppklart. Urnen har kommet til rette etter at det ble oppdaget at den var forvekslet, sier han.

Leif Gundersen

Etterforskningsleder Leif Gundersen, bekrefter at en forveksling er en forklaring på urnemysteriet ved Steinkjer kapell.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Vet ikke hvordan dette kunne skje

Magne Emberland som var kirkeverge da urnen ble meldt stjålet, uttalte til NRK at han ikke hadde kjennskap til hvordan en urne kunne havne i safen i kapellet.

Nåværende kirkeverge ved Steinkjer kapell, Gunnvald Granmo, mener dette er en sak mellom kapellet og pårørende.

Det er ikke første gang det har vært trøbbel med urner. I 2010 fikk en høytidelig seremoni ved havet en brå slutt, da Tone Gran-Akre oppdaget at asken etter faren var merket med et ukjent navn.

Familien i sjokk

Familien til avdøde ble sjokkert da urnen forsvant.

– Vi er i sjokk, og forstår ikke at dette kunne skje. Vi føler det er så uverdig og respektløst, og ser på det som har skjedd som gravskjending, sa et familiemedlem til Trønder-Avisa i 2014.

Det var daværende kirkeverge Emberland, som måtte informere familien om at urna var borte.

– Det er en tung beskjed å gi, men det er en ti ganger verre beskjed å få. Det er klart at det er en stor belastning for de pårørende, og vi føler med dem, sa han til NRK.