NRK Meny
Normal

Politiet: – Spesielt at ei urne forsvinner

Ei urne med asken fra ei død kvinne er fjernet fra Steinkjer kapell, uten at noen vet hvor den har blitt av. Politiet tror noen har stjålet urna, men står helt uten spor i saken.

Steinkjer kapell

I starten av juni ble det oppdaget at ei urne hadde forsvunnet fra dette rommet i Steinkjer kapell. Politiet har ingen mistenkte i saken, men tror noen bevisst har stukket av med urna.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

– Det var et stort sjokk å ikke finne det man normalt finner her, sier kirkeverge Magne Emberland.

Han synes det som har skjedd i Steinkjer kapell rett og slett er uvirkelig.

I starten av juni skulle familien til den døde kvinna spre asken hennes. Som vanlig hadde kirkens personale tenkt å hente opp urnen på forhånd, slik at den var klar til seremonien.

Problemet var bare at den ikke lenger var i urnerommet.

Åpent for alle

– Det var umiddelbart veldig uvant, for urna skal jo stå der, sier kirkevergen til NRK.

Det var Trønder-Avisa som skrev om saken først.

Det tar ofte en stund fra en kropp blir kremert til urnenedsetting eller spredning av asken blir gjennomført. Vanligvis blir urnene lagret i et rom som få har tilgang til, men i Steinkjer kapell er dette rommet åpent for alle, slik at pårørende skal ha en plass å gå til i ventetiden.

Alle kan oppsøke urnene, som er sikret med en planke med hengelås som skal sørge for at urnene blir i hyllene som de står i.

Teorien til politiet og kirkevergen er at noen har gått ned trappa til urnerommet, skrudd opp en skrue som står i toppen av sikkerhetsplanken, tatt ut urna og skrudd alt på plass igjen.

– Normale kjeltringer gjør ikke slikt

Steinkjer kapell

Mest sannsynlig har noen løsnet denne skruen for å få tilgang til urnen som nå er borte.

Foto: Karin Jegtvik / NRK
Kirkeverge Magne Emberland

Kirkeverge Magne Emberland sier at de nå må vurdere å ta grep for å hindre at lignende ting skjer igjen i Steinkjer kapell.

Foto: Karin Jegtvik / NRK
Leif Gundersen

– Vi har avhørt en del personer og alle har status som vitner, sier etterforskningsleder Leif Gundersen.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Det er nå to og en halv måned siden det noe uvanlige tyveriet ble oppdaget, og fortsatt har ikke urna dukket opp.

– Det er ikke noe sånt som man regner med skal skje, og det må jo være helt spesielle tanker bak dette. Normale kjeltringer gjør ikke noe slikt, for å si det sånn, sier Emberland.

Som kirkeverge var det han som måtte informere familien om at urna var borte.

– Det er en tung beskjed å gi, men det er en ti ganger verre beskjed å få. Det er klart at det er en stor belastning for de pårørende, og vi føler med dem.

Familien har ingen formening om hva som kan ha skjedd.

– Vi er i sjokk og forstår ikke at dette kunne skje. Vi føler det er så uverdig og respektløst, og ser på det som har skjedd som gravskjending, sier et familiemedlem til Trønder-Avisa.

Saken er henlagt

Politiet ble koblet inn i saken like etter at forsvinningen ble oppdaget.

– I utgangspunktet er det en spesiell sak at en ting som ei urne forsvinner, sier etterforskningsleder Leif Gundersen til NRK.

Urna var lagret i kapellet i over et halvt år, men ingen vet nøyaktig når den ble borte.

– Vi snakker om en lang tidsperiode på ca. åtte måneder hvor dette tyveriet kan ha skjedd. Det vanskeliggjør etterforskninga for oss, i og med at vi ikke har et konkret gjerningstidspunkt å forholde oss til, sier Gundersen.

Han forteller at saken er etterforsket på vanlig vis med avhør av vitner og folk som hadde relasjoner til den døde kvinna.

– Så langt står vi uten noen som er mistenkt i saken, og saken er også henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson.

Samtidig er han klar på at noen må ha gjort noe.

– Det savnes bare ei urne, og når et sånt spesielt tyveri skjer så velger jeg å tro at de har gått etter ei spesifikk urne. Jeg tror ikke at dette er tilfeldig, men at det er folk som bevisst har gått på akkurat den urna, sier Gundersen.

Ber om tips

Nå vurderer Steinkjer kapell å ta grep for å hindre at lignende ting kan skje igjen.

– Det er sterkt ønskelig at urnerommet skal fortsette å være åpent, men det finnes jo en grense. Spørsmålet er om vi skal gjøre det vanskeligere tilgjengelig, i ytterste konsekvens stenge det helt, slik at det bare blir et internt oppbevaringsrom for urner uten publikumstilgang. Eller om vi skal gjøre noe teknisk med dette skrusystemet, sier kirkeverge Emberland.

Han håper medieoppmerksomheten kan føre til at det kommer inn tips som kan hjelpe politiet.

Dersom det skjer, er etterforskningsleder Gundersen klar for å åpne saken igjen.

– Hvis vi får nye opplysninger som kan være med på å identifisere vedkommende som står bak tyveriet, så kan saken startes opp igjen og vi kan avhøre flere og eventuelt komme fram til hvem som har gjort det. Så langt har vi ikke fått inn nye tips, men vi håper at vi får det inn etter hvert.