NRK Meny
Normal

UP vil ha rustestere i politiet

UP har hatt et prøveprosjekt med rustestere i over ett år, og det har økt antallet rustatte i trafikken. Nå anbefaler de at politiet tar den i bruk over hele landet.

Narkometer

UP-sjefen og hans ansatte synes rustestere er en positiv måte å ta flere som kjører i ruspåvirket tilstand.

Foto: Utrykningspolitiet

– Vi er veldig fornøyde med instrumentet, og det har hjulpet oss med å ta flere rusførere i trafikken, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Fra 2015 til 2016 har UP økt antallet rustatte med cirka tusen førere, og siden 2010 har antallet firedoblet. De har den samme kapasiteten, men med gode metoder og bruk av teknologi klarer de å ta flere førere med rustester.

Anbefaling til politiet

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen.

Foto: KJartan Rørslett / NRK

– Veikantundersøkelser viser at det er langt flere som kjører rusa med medikamenter eller narkotika, enn det er som kjører i alkoholrus, sier Karlsen.

UP har bestemt at de skal fortsette å bruke rustesteren, og vil anbefale at politiet også tar den i bruk.

– Ved å bruke dette instrumentet når de er ute på veiene kan bidra til å avdekke flere rusførere, og minke antallet trafikkulykker som skjer på grunn av rus, sier Karlsen.

Virker forebyggende

Karlsen forteller at det er viktig at politiet er flinke til å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring, fordi det er en stor andel av dødsulykkene på veiene som skyldes rusede sjåfører.

– Det virker forebyggende når potensielle rusførere vet at politiet er bedre rusta enn tidligere, og at de kan forlange en spytteprøve langs veien uten å ha mistanke om ruskjøring.

– Jeg er veldig positiv til dette

Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

UP får støtte fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som har vært med å teste den nye rustesteren.

– Jeg synes det er veldig bra at politiet har den innsatsen de har på å ta folk som kjører rusa. Om politiet skal ha det i enda flere distrikt, i enda flere biler, det er rett og slett en prioritering som politiet må gjøre, men jeg er veldig positiv til at utstyret er tatt i bruk.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.