NRK Meny
Normal

UP-sjefen ble selv tatt i kontroll

Sjefen for Utrykningspolitiet i Midt-Norge, Per Einar Hollum, er selv blitt tatt i fartskontroll. Så derfor vet han hvordan mange opplever den situasjonen.

UP sjef i Trøndelag, Per Einar Hollum

UP-sjef Per Einar Hollum har også blitt tatt i fartskontroll. Nå advarer han andre mot å kjøre for fort i påsketrafikken.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Påsketid er også trafikktid, og mange skal ut på veiene. Så langt har det heldigvis vært få alvorlige ulykker rundt om i Norge.

Over flere dager

– Utfarten har de siste årene spredt seg utover flere dager. Dermed er de helt store utfartsdagene blitt borte. Folk er blitt mer fleksible og kan ta seg en ekstra fridag eller reise litt tidligere fra jobb. Dessuten har vi fått bedre veier som reduserer risikoen for ulykker, sier Per Einar Hollum.

For noen år siden ble Hollum tatt i en fartskontroll da han kjørte for fort. Det skjedde før han ble sjef for Utrykningspolitiet i Midt-Norge.

– Det er vel menneskelig å kunne gjøre noe sånt. Heldigvis var ikke overtredelsen av det mest alvorlige slaget. Men jeg skjønner hvordan det oppleves å bli tatt i en kontroll, sier Hollum til NRK.

18 patruljer

I Midt-Norge har Utrykningspolitiet 18 patruljer på veiene. Fire av dem kjører sivile biler.

– Det er viktig i det forebyggende arbeidet å være ute på veiene. Det fører til økt risiko for å bli tatt for de bilistene som liker å ta sjanser. Kanskje dempes farten litt når de ser våre biler på veiene. Dermed forebygges farlig adferd og høy fart, sier UP-sjefen.

UP

Utrykningspolitiet vil være på veiene i Midt-Norge hele påska for å overvåke trafikken.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

UP har mange av bilene sine på veiene i dag og mot slutten av påska.

– Det er på de store stamveiene hvor det er størst sjanse for å treffe på oss. Vi gjør det for å overvåke trafikken og luke ut farlig og uønsket adferd. På de største helligdagene trapper vi ned litt på virksomheten, men vi kommer tilbake de siste påskedagene, forteller Hollum.

Dataløsninger i bilene

Dagens politibiler er utstyrt med dataløsninger som gjør arbeidet mer effektivt enn før.

– Det gjør at vi kan sjekke registre og førerkort direkte. Vi kan også gjøre ferdig en del saker på stedet, og vi kan sikre oss bevis for promillekjøring uten å måtte innom et legekontor for å ta blodprøver. Dermed sparer vi mye tid, sier UP-sjefen.

Han ber også bilistene ta hensyn til alle motorsyklistene som sesongdebuterer i påska.

– Mange tar fram motorsykkelen i påskedagene. Men det er fortsatt mye løsgrus på veiene som kan gjøre kjøringen vanskelig. Derfor oppfordrer jeg alle til å vise hensyn, sier Per Einar Hollum.