NRK Meny
Normal

Unison kritikk av Storberget

Opposisjonen på Stortinget mener Regjeringens og Økokrims behandling av trønderen Arvid Birkeland er uakseptabel.

Arvid Birkeland
Foto: Privat

- Økokrims manglende vilje til å rette opp egne feil kan sende Birkeland i mange års fengsel i Brasil. Det er uakseptabelt, mener opposisjonspolitikere på Stortinget, som har engasjert seg i saken.

Over to år siden pågripelsen

I mai 2007 ble Arvid Birkeland arrestert i forbindelse med Operasjon Paradis i Brasil. Han ble siktet for hvitvasking av penger på bakgrunn av en rapport fra norske Økokrim, en rapport som senere viste seg å være feil. Birkeland kan gjøre rede for hvor pengene kom fra. Økokrim har også innrømmet dette.

- Det er ikke noe i de rapportene som tyder på at de har hvitvasket, sa førstestatsadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, til NRK Trøndelag i juni i år.

Birkelands brasilianske forsvarer

En av Birkelands brasilianske advokater Diego Felis Sales med dokumentene fra Norge.

Foto: Arvid Birkeland

Flere ganger har Økokrim lovt at papirer, som dokumenterer Birkelands uskyld, skal sendes til påtalemyndigheten i Brasil. Birkeland og hans forsvarer har poengtert at hele rapporten må oversettes til portugisisk og påføres det norske løvestempelet, for å bli akseptert av brasiliansk rett.

- Det er en diger kasse som har kommet fra Norge vedrørende en helt annen sak, sier Arvid Birkeland oppgitt.

Rapporten han har ventet på i to år, lar vente på seg.

- Den er ikke sendt slik den skal sendes og den er heller ikke inntatt i saken, slik Økokrim har sagt de skal gjøre, sier Birkeland.

- Enorm prestisje

Stortingsrepresentant for FrP i Sør-Trøndelag, Tord Lien, har prøvd å finne ut hvorfor det tilsynelatende er så vanskelig å få rapporten over til Brasil i korrekt form.

- Dette viser bare at det har gått en enorm prestisje i saken etter at Storberget ble lurt til å føre Stortinget bak lyset av Økokrim, sier Tord Lien, til NRK.

Også tidligere justisminister for Venstre, Odd Einar Dørum, har engasjert seg.

- De har offentlig gitt uttrykk for at alle dokumenter kommer riktig fram, så da må man også i praksis sørge for det, sier Odd Einar Dørum.

Høyre-leder Erna Solberg har skrevet brev til både justisminister Knut Storberget og utenriksminister Jonas Gahr Støre, og bedt dem sørge for at de riktige opplysningene når brasiliansk rett.

- Jeg synes norske myndigheter skal anstrenge seg litt mer for å sikre at ikke feil opplysninger i første omgang leder til at mennesker som kan være uskyldige blir dømt i et annet land, sier Erna Solberg.

- Kan velge å la Birkeland sone

Tord Lien

Tord Lien

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

Norsk lagmannsrett har nektet Birkeland norsk forsvarer. Retten setter sin lit til at Økokrim vil sørge for at brasiliansk rett får all korrekt informasjon fra Norge.

- Hvis Knut Storberget ikke ønsker å gripe inn i denne saken her, så kan Storberget velge å la Birkeland sone for å beskytte seg selv og Økokrim, sier FrPs Tord Lien.