NRK Meny
Normal

Unikt korsamarbeid ga internasjonal kulturpris

Samarbeidet mellom Otterøy skole og de lokale frivillige på øya ga skolekoret midtnordisk kulturpris.

Et unikt samarbeid mellom Otterøy skole og frivillige på øya har gitt koret midtnordisk kulturpris.

Se TV-saken om Otterøys barne- og ungdomskor.

– Det er en kombinasjon av frivillighet og offentlighet, så da kan du hente det beste fra begge områdene.

Det sier Mona Fossland, dirigent for Otterøys barne- og undomskor, til NRK. Koret drives gjennom et samarbeid mellom Otterøy skole og frivillige på øya.

– Det som er så bra med dette koret er at alle kan delta. Vi synes det er veldig artig å synge i kor, og det er innafor skoletida, så det er ingen som må velge bort noen annen aktivitet for å være med, sier dirigent Gøril Øien.

Samarbeidet har vekket oppsikt også utenfor Norge, i juni ble koret tildelt midtnordisk kulturpris.

Konkurrerer ikke

– Jeg tror at på fritida er det veldig mye som konkurrerer. Jeg tror ikke guttene velger kor hvis det konkurrerer med fotball, men når de kan gjøre det på skolen er det kjempemange som velger kor, og blir du først vant til å synge, da vil du fortsette å synge. Det er en fordel for alle sammen. Sang gir energi og glede, alle som har sunget en sang blir jo glade etterpå, forteller Mona Fossland.

Også medlemmene i koret setter pris på variasjonen i skolehverdagen.

– Du får være litt i aktivitet. Det å bare sitte ved pulten og skrive er litt kjedelig, men når man synger blir man litt energisk, sier Odin Sandnes.

Mer enn bare kor

Koret opptrer på alt fra kjøpesentre for å få inn noen ekstra kroner til frivillige korkvelder for eldre. Gøril Øien mener koret bidrar til å styrke lokalsamfunnet.

– De lærer språk, de lærer kultur, de får en identitet og det gir oss veldig mye samhold på Otterøya. Det strekker seg lenger enn til det å synge i kor.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal