Unik vannlilje reddet fra utryddelse

For syv år siden var det bare én igjen av de unike røde nøkkerosene i Nærøy, men takket være en vellykket redningsaksjon formerer de seg nå i rekordfart.

Unik rød vannlilje

Den røde nøkkerosa har vokst i Nærøy i over hundre år, men siden ble oppdaget på 1950-tallet har den blitt utsatt for plyndring og tyveri. Her ser du en rød nøkkerose i full blomst.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik

Den røde nøkkerosa, som er en viltvoksende rød vannlilje, har vært ute i hardt vær de siste syv årene.

I 2006 var det bare én rød nøkkerose igjen i Nærøy, og det ble satt i gang en utbredt redningsaksjon for å hjelpe denne å formere seg.

– Det ble litt krisestemning og vi prøvde alt for å få den til å formere seg, sier Anne Lise Reiersen Arntsen, som er leder i Ottersøy og omegn hagelag.

Hentet hjelp

Redningen kom i form av vannliljeentusiaster i Oslo og Fredrikstad. Der hadde de klart å frøformere nøkkerosa fra Nærøy. Stiklinger ble fraktet tilbake til Nærøy, hvor de ble spredd ut i de områdene de hører hjemme.

Nå kan botanikere over hele verden puste lettet ut. Redningsaksjonen ser ut til å ha vært en suksess. Bare forrige uke kunne Arntsen notere seg femten blomstrende nøkkeroser og enda flere knopper.

– Det er veldig godt å se at den lever videre her i Nærøy.Vi har den på kommunevåpenet, og nå også flere plasser, sier liljeentusiasten.

Hvis årets vekst fortsetter i like god fart blir det et rekordår for nøkkerosa i Nærøy.

– Så tidlig som det er nå, så kan det faktisk hende at det blir et rekordår, sier Arntsen

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Europas vakreste ville vekst

Den unike viltvoksende røde nøkkerosa finner du bare på Nærøy, men den stammer egentlig fra Fagertärn i Sverige.

Der ble den røde vannliljen oppdaget i 1856, og botanikere og blomsterelskere fra hele verden valfartet for å se det som ble kalt «Europas vakreste ville vekst».

Men oppmerksomheten ble for mye for nøkkerosa. Flere planter ble fjernet, både av dem som bare ville ha en nøkkerose i samlinga si, og de som var ute etter å tjene penger. Til slutt var det ingen flere nøkkeroser å se i Sverige.

Da de røde vannliljene igjen ble oppdaget i Nærøy i Nord-Trøndelag tidlig på 1900-tallet holdt de på å lide samme skjebne. Forurensning og plyndring av den sjeldne blomsten holdt på å ta knekken på den for godt.

I 1995 forsvant den fra sitt opprinnelige tilholdssted i Løypmotjønna, men heldigvis hadde lokale blomsterentusiaster spredt stiklinger til andre vann i Nærøy. Nedgangen fortsatte likevel for den uheldige vannliljen frem til 2006, da det bare var èn igjen.

Men nå, takket være ivrige amatørbotanikere og forskere med grønne fingre, ser det heldigvis ut som om Nøkkerosa er tilbake for godt i Nærøy.

Anne Lise Reiertsen Govasli

Anne Lise Reiertsen Arntsen er en av dem som har sørget for at den ville røde nøkkerosa fortsatt finnes i Nærøy.

Foto: Liv Govasli / NRK

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

Ferske TV-nyheter fra Trøndelag

Ferske TV-nyheter fra Trøndelag