Unik steinalderhule funnet i Vikna

Ingen ting var rørt på mange tusen år da arkeologene kom inn. Steinalderhulen med redskaper som ble funnet i Vikna er unik.

Hule fra steinalderen

På et steinbord inne i hulen ligger det redskaper som har blitt brukt av dem som en gang bodde der.

Foto: Sigmund Alsaker

Kristin Kjønnsø og Charles Utvik

Kristin Kjønsø og Charles Utvik oppdaget hulen da de var på tur for å registrerer kulturminner.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Charles Utvik og Kristin Kjønsø, begge ansatte på det nasjonale kystkultursentret Norveg, var på oppdrag for å registrere kulturminner. Det kulturminnet de plutselig kom over, sto i utgangspunktet ikke på oppdragslisten.

– På et av de stedene vi gikk spurte Charles om vi skulle gå opp. Der fant vi en hule som vi aldri hadde vært inne i. Vi krabbet inn og fant et bord med redskaper, sier Kristin Kjønsø.

Hulen viste seg å være fra steinalderen. En hule som ble forlatt for mange tusen år siden, og som siden den gang ikke har blitt oppdaget eller rørt.

– Forlatt akkurat slik det så ut da de siste gikk ut av hulen

Både fylkesarkeologen og direktøren for museet Midt, Sigmund Alsaker, var med på turen da de kom over det sensasjonelle funnet.

– Det er fantastisk. Det er ikke ofte man kommer inn i et rom der bordet er dekket. Det er forlatt akkurat slik det så ut da de siste gikk ut av hulen. På gulvet ligger det skjell, fuglebein og andre rester etter det siste måltidet. Det var som å gå inn i en annen tidsperiode, og se hvordan det sto til i hjemmet, sier Alsaker.

Han mener funnet hører til sjeldenhetene.

– Det er få ganger i mitt liv som arkeolog at jeg har opplevd en slik situasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Hule fra steinalderen

Et av redskapene som ble funnet inne i hulen.

Foto: Sigmund Alsaker

Stedet holdes hemmelig

Hulen fant de i sommer, og funnstedet holdes hemmelig i frykt for at noen nysgjerrige skuelystne skal røre det sjeldne kulturminnet.

– Det er et uhyre sårbart kulturminne. Derfor er det viktig at det beholdes akkurat slik som det ser ut. Stedet må dokumenteres godt og nøye av fagarkeologer før vi eventuelt kan ta stilling hva vi gjør videre med det. Derfor er det per i dag på et ukjent sted.

Kan være 6000 år gammel

Kristin Kjønsø syns det er artig at de har gjort et slikt funn i Vikna.

– Det kan være 6000 år siden noen har brukt noe av redskapene. Det ligger redskaper på bordet som ikke har blitt rørt på så lang tid. Vi gleder oss til å presentere dette til resten av Trøndelag.

Charles Utvik tror han kan ha en forklaring på hvorfor hulen ligger urørt med redskapene fortsatt liggende på bordet.

– Personen hadde mest sannsynlig tenkt seg tilbake, men har blitt forhindret, sier Utvik.

Kan være 6000 år gammel

Foto: Sigmund Alsaker