NRK Meny
Normal

Yngstemann med svart belte i judo

Henrik Reitan fra Levanger har jobbet hardt for å komme blant de beste i landet.

Henrik Reitan

Som 17-åring er Henrik Reitan Norges yngste med svart belte i judo.

Foto: Vegard Knudsen / Levanger-Avisa

17-åringen beskriver seg selv som en perfeksjonist. Det er en god egenskap for en som har ambisjoner om OL i 2020, skriver Levanger-Avisa .

Vil bli best

I januar reiser han til Japan for å konkurrere mot jevngode utøvere.

– Jeg hadde veldig tidlig et sterkt ønske om å bli best i noe. Jeg startet å trene hardt allerede i barndommen, og i tenårene ble all innsats rettet spesifikt mot judotrening. Nivået jeg ligger på nå er jo en følge av det, forteller Henrik Reitan.

Stolt av klubben sin

Han er oppvokst i Levanger og takker Levanger Judoklubb for at han har kommet så langt.

– Det er veldig bra miljø der, og det er den fjerde største klubben i Norge. Jeg anbefaler alle unge til å starte der og prøve judo. De har gode, voksne rollemodeller som lærer deg ting om livet og ikke bare judo. Nå har jeg flyttet til Bærum for å trene der, men kommer ikke til å bytte klubb, sier Reitan.

Målrettet trening

For han er utdanningen ved Norges Toppidrettsgymnas et viktig steg på veien i judokarrieren.

– For å bli best i judo kreves det enormt med trening. Jeg må møte nye motstandere, og kan ikke være i en klubb med kun noen få å trene mot på det nivået jeg er på nå. Her trener jeg to-tre ganger hver dag, og det er helt vesentlig for å nå målene mine, sier han.

Reitan er førstegangs junior denne sesongen, og skal til helgen til Polen for å gå nye kamper i europacupen.

Fokuset hans i år handler om å få kamptrening og delta på leirer og stevner

– Jeg må få litt bank og kjenne på nivået. De kommende årene skal resultatene begynne å komme, og det tror jeg også de gjør. Allerede i år så har jeg vunnet en del kamper, så nivået er langt fra uoppnåelig, forteller Reitan.

Klare ambisjoner

Unggutten har allerede store ambisjoner. Han vil delta i OL i 2020.

– Skal ekstremt mye til for at en nordmann klarer det. Min plan er å flytte ut av Norge etter VGS. Jeg tenker å bo i Frankrike eller Nederland, hvor det er bedre judomiljø. For å nå langt må jeg trene mye, stå på. Talent og flaks er viktig, alt må klaffe, sier unggutten.

Tron Gubberud, Sportssjef på judoavdelingen ved Norges Toppidrettsgymnas, har god tro på Reitans fremtid.

– Jeg har merket at han har gode mentale ferdigheter og et enormt konkurranseinstinkt. Han er en fighter som liker å konkurrere. Han har gode treningsrutiner og jobber hardt, forteller Gubberud.

Realistisk mål

Han tror Reitans mål om OL i 2020 er realistisk.

– Han har gode muligheter til å få til en kvalifisering. Han rekker nok ikke 2016, da går han over i seniorklassen. Det er lenge siden sist vi hadde en nordmann i OL, men jeg tror Henrik kan klare det, sier han.