NRK Meny
Normal

Med denne dingsen slipper du å fryse på fingrene

Inger Oline Tamnes (16) var lei av å fryse på fingrene når hun isfisket. Så kom ideen som løste hennes og mange andres evige problem.

Inger Oline Tamnes

Patentet er hennes eget, og prototypen spikket hun etter en blåfrossen fisketur på isen. Inger Oline Tamnes fra Røros er en av 500 unge gründere på fylkeskonferanse i Levanger.

Foto: Espen Storhaug

Å fiske på isen kan være en hyggelig, men kald opplevelse. Når minusgradene ligger tung over isen så er det ikke alltid like hyggelig å måtte ta av seg vottene for å få fiskekroken ut av munnen på fisken.

Idé i 35 minus

Inger Oline forteller at hun har forfrosset fingrene mer enn én gang, og at det var sånn hun kom opp med idéen til Tamneskroken.

Kroktak & meir te

Prototypen spikket hun selv. Nå produserer elleve elever på Røros vgs. "Tamneskroken" som de selger så det suser til andre fiskere som er lei av å bli kalde på hendene.

Inger Oline er sammen med 500 andre unge gründere på fylkesmesse i "Ungt entreprenørskap" i Levanger i dag, og "Kroktak & meir t" fra Røros er en av 80 ungdomsbedrifter som stiller ut produktene sine på Magneten kjøpesenter.

Blir gründere som voksne

– Dette er nyskaping. Vi har bruk for mennesker som våger å ta ut ressursene sine, sier fungerende daglig leder i Ungt Entreprenørskap, Randi Wenche Haugen.

Haugen sier det er stor sannsynlighet for at de unge gründerne også kommer til å jobbe med næringsutvikling i voksen alder.

– Forskning viser at 50% flere med bakgrunn fra ungdomsbedrifter etablerer virksomhet senere, sammenlignet med de som ikke får denne erfaringen, sier hun.

Personlig utvikling

Randi Wenche Haugen

Daglig leder Randi Wenche Haugen i Ungt entreprenørskap, tror mange av elevene som jobber med ungdomsbedrifter kommer til å bli gründere som voksne.

Foto: Espen Storhaug

– Dette er vekst. Ikke bare for samfunnet, men i det enkelte mennesket. Metodene som brukes i Ungt Entreprenørskap er veldig egnet til at ungdommene får vokse som personer, og det trenger vi for å skape utvikling.

Det er dette vi skal leve av i framtida, sier Randi Wenche Haugen.

–Jeg satt og fisket på isen i 30 - 35 minus, og fikk en god del fisk. Da tenkte jeg for meg selv, hvorfor er det ingen som har funnet opp noe for å ta kroken ut av fisken, så man slipper å sitte og fryse.

Da jeg kom hjem satte jeg meg i gammelfjøset hans pappa og spikka, og da var den der, forklarer hun.