NRK Meny
Normal

– Klubben forandret livet mitt

Ungdomsklubben «Lagre'» i Namsos er ikke bare et sted hvor ungdommer møtes. – Det er også et sted som har forandret liv, sier Emilie Skillingstad.

Ungdomsklubben Lagre

Det er her flere av ungdommene i Namsos holder til. Nå kan tilbudet bli borte.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Gina Berre

Gina Berre er leder i Namsos ungdomsråd. Hun har ikke stor tro på at politikerne vil berge ungdomsklubben i Namsos.

Foto: Espen Sandmo/NRK
Morten Stene

Ordfører i Namsos, Morten Stene, sier ungdommene gjør et sterkt inntrykk på ham.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Det var i forrige uke at Namdalsavisa skrev at ungdomshuset «Lagre'» i Namsos kan bli nedlagt som følge av at kommunen vil kutte ut pengestøtten. I tillegg har rådmannen bedt politikerne om å si opp MOT-avtalen, også dette for å spare penger, skriver avisa.

Torsdag kveld holdt ungdommene tilknytta «Lagre'» et møte for foreldre og politikere, hvor de snakket om hvor viktig dette tiltaket er.

Gina Berre er leder i Namsos ungdomsråd, og hun er ikke fornøyd med utviklinga.

– Det har betydd veldig mye

– Dette er et sted som synliggjør de usynlige. Et sted som skaper et godt miljø, og en plass hvor absolutt alle kan føle seg velkommen.

Hun får støtte av Emilie Skillingstad, som er medlem i husstyret ved «Lagre'».

– For meg har denne plassen betydd utrolig mye. Jeg har blitt mobbet i mange år, men alt forandret seg da jeg kom hit. Etter et år her ble jeg med i styret, og selvtillitten vokste med det ansvaret jeg påtok meg, sier hun til NRK.

– Takket være dette stedet så har jeg blitt den personen jeg alltif har hatt lyst til å være. Jeg ser også at andre ungdommer har opplevd det samme som meg, sier Skillingstad.

Skal kutte 40 millioner

Namsos kommune skal kutte rundt 40 millioner i driftsutgifter i løpet av de kommende årene. Tiltakene skal hentes fra alle fagområder, og alle må regne med å gjøre besparelser.

«Lagre'» er et forebyggende tiltak for ungdom, framfor kulturtiltak, og tilhører helse- og omsorgssjef Morten Sommers fagområde.

– Å stenge ungdomsklubben er en følsom sak. Det erkjenner vi. Vår vurdering er at dette er en del av helse og omsorg, og at stedet fungerer som en forebyggingsarena. Hvis vi må velge i de forebyggende tiltakene våre, så ønsker vi å fokusere innsatsen mot dem som er yngre enn målgruppa til ungdomshuset, sier Sommer til Namdalsavisa.

Vil drøfte saken i kommunestyret

Ordfører i Namsos kommune, Morten Stene, sier historiene fra ungdommene er sterke, og at de skal se om det kan være mulig å beholde ungdomsklubben.

– Det finnes flere slike klubber i byen som er drevet på andre måter, kanskje kan vi se på ulike modeller. Et alternativ kan være å satse mer på frivillig arbeid, sier Stene til NRK.

Kommunestyret vil drøfte saken i løpet av høsten.

Gina Berre har lite tiltro til at politikerne vil hjelpe.

– Jeg har desverre ikke tro på at de ønsker dette sterkt nok. Det innebærer at de må kutte penger andre steder, og det har ikke skjedd foreløpig, sier Berre.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25