Hopp til innhold

Ungdom føler seg snytt av Norwegian

Unge kan tape mye penger på at Norwegians ungdomsbilletter «gjemmes bort» på selskapets nettsider.

SAS og Norwegian

Norwegian tilbyr ungdomsbilletter helt ned til 399 kroner, men noen unge sliter med å lete seg frem til 'billigbillettene'. Daniel Kirchhoff i Norwegian mener likevel billettene er enkle å finne, blant annet gjennom 'hjem-fanen'.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siden 2014 har Norwegian tilbudt unge mellom 12 og 25 år billige billetter for flyvninger innenriks og mellom de nordiske hovedstedene. SAS har tilbudt ungdomsbilletter siden 70-tallet, og Widerøe gir studenter rabatt på innlandsflyvninger.

På SAS og Widerøe sine nettsider kan man navigeres direkte til ungdomstilbudene fra forsiden og det er enkelt å hente frem de reduserte billettprisene.

På Norwegian sine nettsider er det derimot ikke like enkelt.

NTNU-student: – Kjipt

– Jeg har hørt om Norwegians ungdomsbilletter, men synes det er veldig vanskelig å lete de frem på nettsidene deres. Så da går jeg heller for gode, gamle SAS, forteller Johanne Bjerke (20).

Johanne Bjerke

Johanne Bjerke synes det er merkelig at ikke Norwegian er flinkere på å promotere sine ungdomsbilletter.

Foto: Privat

Hun er sivilingeniør-student på NTNU og er opprinnelig fra Oslo. Derfor blir det mange flyvninger mellom Trondheim og hovedstaden.

– Det hender jeg flyr med Norwegian fordi deres ordinære billetter ofte er billigere enn SAS sine ungdomsbilletter, men det er kjipt å tenke på at jeg kunne fått de enda billigere.

Føler seg lurt

For å finne frem til Norwegians ungdomsbilletter, må man enten søke det opp i en søkemotor, hvilket tilsier at forbrukeren må ha kjennskap til tilbudet fra før av. Eller trykke seg inn på fanen i venstre hjørne, navigere seg videre til bestillingssiden og deretter scrolle seg nedover til man finner linken med liten skrift.

Jørgen Pettersen

Studenten Jørgen Pettersen er ikke fornøyd med Norwegians nettsider.

Foto: Privat

– Når du omsider finner linken til «ungdomsbillett» og havner på siden for destinasjoner, må du trykke på selve prisen og ikke destinasjonen. Ellers får du opp vanlige priser, sier Jørgen Pettersen (23).

Han er i likhet med Bjerke student ved NTNU og flyr jevnlig sørover for å besøke venner og familie i Fredrikstad. Pettersen forteller at han foretrekker andre flyselskaper der ungdomsbillettene er lettere tilgjengelig.

– Det er lite sannsynlig at jeg velger å fly med Norwegian når jeg føler de får meg til å kjøpe den dyrere billetten ved å gjemme den billige.

Norwegian: – Veldig simpelt

Pressetalsmann i Norwegian, Daniel Kirchhoff, har en annen oppfatning enn Bjerke og Pettersen.

– Vi selger mange ungdomsbilletter og er tilfredse med etterspørselen. Systemet vårt er veldig simpelt selv om vi ikke har en direktelenke på forsiden. Det er en dynamisk nettside der vi akkurat nå ønsker å promotere andre tilbud, men tilbudet om ungdomsbilletter kommer nok tilbake på forsiden om kort tid.

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, påpeker at Norwegian ikke gjør noe ulovlig. Likevel oppfordrer han selskapet til å være tydelig på å vise frem tilbudene sine.

– Forbrukeren vil jo heller velge ungdomsbillettene som er enkle å finne frem til. Norwegian kan risikere å miste kunder som synes det er urettferdig og kunden kan føle seg lurt hvis den kjenner til dette her.