Ung supermusiker til Nidaros Bluesfestival

Han er så vidt tenåring, men spiller ubesværet og med en musikalitet som gjør publikum elleville. Elgitaristen Toby Lee er i Trondheim.

Toby Lee

13-åringen Toby Lee, en bemerkelsesverdig musiker som setter Nidaros Blues på hodet.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Det er ikke dagligdags at slike gitartalenter kommer til Trondheim og Trøndelag. Toby Lee omtales av mange som den nye Eric Clapton. Noen av Youtube-videoene hans har flere titalls millioner visninger. Det er mange som vil oppleve den unge gitaristen i aksjon. Han har rukket å bli kjendis også i blueslandet USA – noe hans deltakelse i "Ellen show" er en indikasjon på.

Fikk ukulele av bestemora

Toby Lee er skoleelev, men med mye musikk på timeplanen. Mandag til fredag holder han til ved Sylvia Young Theatre School i London, også drar han hjem til Oxfordshire i helgene, hvor familien hans bor. Karrieren startet kanskje allerede da han var fire, med ukulelen han fikk som gaven fra bestemora. Fire år senere eide han sin første elgitar, og det er på dette instrumentet han nå begeistrer millioner av mennesker, ikke minst på Youtube.

Blir en av de beste festivalene

Jan Engen har arrangert Nidaros Bluesfestival i nitten år. Han forteller at alle konsertene i år er utsolgt på forhånd. Dessuten ser han med glede på at bluespublikumet vokser, og blir yngre.

Jan Engen

Jan Engen i Nidaros Bluesfetival tror årets arrangement, det nittende i rekken, blir et av de aller best besøkte.

Foto: Privat.

– Vi trodde jo for ikke altfor lenge siden at bluesinteressen her på berget ville dø ut med oss omkring de femti. Nå ser vi stadig flere unge bluesentusiaster under festivalen, det er fint – også fordi så mange velger å ta ei vårhelg i Trondheim, i kombinasjon med festivalen.

Og enda yngre er den årets mest spesielle stjerne Toby Lee ...

– Ja, en utrolig sjarmerende gutt, det virker som om alt ved ham er musikk. Han er ikke bare flink til å være tretten år, han er veldig flink uavhengig av alder, sier Engen.

Dro til med Welch og Ledbetter

Torsdag kveld viste unggutten sine musikalske ferdigheter sammen med Mike Welch og Mike Ledbetter. Engen beskriver stemningen i salen som ekstatisk.

– Bandet deres er et av de mest ettertraktede for tida, så vi ser jo at Toby Lee allerede nå som trettenåring får spille med de store, forteller Jan Engen.

13-årige Toby Lee spiller på Nidaros Bluesfestival.

13-årige Toby Lee elsker både blues og veteranbiler.

Fredag kveld spiller The Waterboys for festivalpublikumet. Lørdag formiddag er det bluesfestival for barna, som også får oppleve 13-åringen og elgitarfenomenet Toby Lee.