Ung dramatikk på Trøndelag Teater

Lørdag er det premiere på åtte stykker skrevet av åtte ungdommer på Trøndelag Teater. – Det har vært en lærerik prosess, sier den 18 år gamle dramatikeren Joakim Skevik.

Madeleine Brantzæg Nilsen

De unge dramatikerne har fått profesjonell hjelp som resulterer i en fremførelse av åndsverket deres. Her er Madeleine Brandtzæg Nilsen i 15 år gamle Reihaneh Shamspours «Evige høsten».

Foto: Karoline Berven

Hvilke historier ønsker ungdom å fortelle og hvordan vil de fortelle dem?

Ved Trøndelag Teater tar de spørsmålene på alvor, og for tredje år på rad har de invitert ungdom mellom 13 og 19 år til å realisere sine dramatiske tekster på scenen.

Vil satse på skrivingen

Madeleine Brandzæg Nilsen, Jan Frostad og Herbert Nordrum

Jan Frostad og Madeleine Brandtzæg Nilsen øver på «Kongruens» av Hanna Hårsaker Nakken (17).

Foto: Mia Tåsåsen
Kathrine Thorborg Johansen og Herbert Nordrum

Kathrine Thorborg Johansen og Herbert Nordrum i «Jeg hater deg, men jeg elsker deg» av Emilie Vikdal.

Foto: Mia Tåsåsen

Siden januar har åtte ungdommer fått utvikle sine stykker ved hjelp av dramaturger og skuespillere ved Trøndelag Teater. Og det har vært en tøff prosess, forteller 18 år gamle Joakim Skevik, som har skrevet stykket «Action».

– Men de har et veldig godt opplegg her på teateret, og vi har vært både på workshops og på hiphopfestival for å lære om skriveprosessen.

Skevik forteller at teksten han har jobbet frem har endret seg underveis, og at han har forsøkt ulike skriveteknikker. Og debuten har gitt mersmak.

– Jeg har mange flere ideer som bobler i hodet, og som jeg skal forsøke å få ned på papiret, sier unggutten som ser for seg en fremtid innenfor teateret.

LES: Unge dramatikere fikk sin ilddåp på Trøndelag Teater

– Gir de unge en kickstart

Rita Abrahamsen er leder for prosjektet Unge Dramatikere ved Trøndelag Teater.

– Hensikten er å få ungdom til å skrive for scenen, og å få frem hva de er opptatt av, sier hun.

Abrahamsen forteller om gode tilbakemeldinger fra ungdommer som har vært med på dette prosjektet tidligere.

– Noen har sagt at dette har vært deres livs største opplevelse. Jeg tror det gir dem en kickstart å se sin tekst jobbet med av profesjonelle skuespillere.

LES: 15 år og dramatiker på Trøndelag Teater

Spent på kommentarene fra klassen

«Jeg hater deg, men jeg elsker deg» heter bidraget til 15 år gamle Emilie Vikdal, et stykke som inneholder både rap og mologer.

– Jeg har vært glad i å skrive hele livet, og har skrevet mange noveller. Men nå ville jeg lære å skrive manus, sier hun.

Vikdal sier det har vært mye stress i oppkjøringa til premieren, og at det har vært vanskelig å få gjort både arbeidet på teateret og lekser.

– Jeg er spent på premieren på lørdag, men enda mer på forestillingen mandag, når klassen min kommer og skal se stykket, sier hun.

Mads Bones

Mads Bones er eneste medvirkende i Joakim Skeviks stykke «Action».

Foto: Mikaela Canborn