- Styret må ta skylda

Olavsfestdagene er i økonomisk trøbbel etter sommerens festival. - Skuffende, mener kommunalråd for Høyre, Yngve Brox.

En ivrig Bobby McFerrin
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

- Her har det ikke vært styring, og vi må kunne forvente at styret tar grep og får Olavfsfestdagene under kontroll, sier Brox.

Madrugada-konsert - Olavsfestdagene

Madrugada i Borggården.

Foto: Hans H. Bjørstad

Må vurdere styret

Olavsfestdagene gikk også i underskudd i 2006, og i 2007 var det klart at egenkapitalen var brukt opp.

- Det er åpenbart at styret som sitter nå må vurderes. For når man har et så stort underskudd også i år, må vi vurdere om vi har den rette kompentansen i det styret, sier Brox.

Konserter med store navn som Placido Domingo i 2006 og Rolando Villazón i 2007 ga ikke det ønskede økonomiske resultat.

6,8 millioner i underskudd

Direktør Randi Wenche Haugen og styreleder Trude Nøst orienterte om situasjonen på en pressekonferanse i dag.

Her kom det fram at festivalen gikk med 6,8 millioner kroner i underskudd i år.

I en pressemelding skriver de: "Olavsfestdagene 2008 var en stor kunstnerisk og publikumsmessig suksess. Festivalen varte lenger og var større enn noensinne og det har tatt tid å få full oversikt over økonomien. Nå er det imidlertid klart at årets resultat dessverre viser stort underskudd."

Styret har ikke kontroll

Brox stiller spørsmål ved styrets kompetanse, hvor blant andre varaordfører Knut Fagerbakke sitter som kommunenes reprersentant .

- Olavsfestdagene er en så viktig institusjon for Trondheim, at vi er nødt til å sikre oss at vi har et styre som har kontroll både på det kunsteriske og det økonomiske. Og vi må også vurdere om vi skal endre representasjonen vår i styret, sier Brox.

Mer støtte

Brox tok tidligere år til orde for at støtten til Olavfesdagene må økes, men at den går med et så stort underskudd som rundt 7 millioner kroner mener han ikke er til å leve med. Her må det gjøres endringa i styringa, sier han og vil nå ta opp spørsmålet i Formannskapet.

- Trondheim kommune har styrerepresentant i Olavsfestdagene og vi bevilger penger. Derfor må vi ta grep fra kommunens side og sikre oss at Olavsfestdagene kommer seg økonomisk på fote igjen, sier kommunalråd for Høyre, Yngve Brox.