Ultralyd skal bekjempe lakselus

Ultralyd kan bli oppdrettsnæringens nye våpen for å bli kvitt lakselusa.

Lakselus

Med hjelp av ultralyd håper man å bli kvitt lakselus.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Gunnar Hemming

Gunnar Hemming i Sonic Norway viser fram ultralydapparatet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Dette er enheten som blir satt ned i sjøen. Den sender ut lyd som verken mennesker eller laks kan høre, men som irriterer lakselusa.

Gunnar Hemming viser fram ultralydapparatet. Han er daglig leder i Sonic Norway, som i en god stund har jobbet med ultralyd for å ta knekken på lakselusas larver.

– Vi setter den like under havoverflaten og fokuserer det fra merdkanten og innover i merdene, sier han.

Laksen hører ikke lyden

Ultralyd mot lakselus

Ultralyd kan bli det nye våpenet mot lakselusa.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Lakselus har blitt et stort problem for oppdrettsnæringen i Norge. Selv om ultralyd-prosjektet ikke har blitt prøvd ut blant mange aktører ennå, lover Hemming at fisken selv ikke tar skade av ultralyd.

– Laksen blir ikke skadet av det, og det har vi fått dokumentert. Vi har testet dette og fisk hører ikke denne lyden, sier Hemming.

Ultralyd skal brukes når lakselusen er i et tidlig stadie av livet for å få best mulig effekt.

– Det er en forebyggende metode. Vi sørger for at ultralyden klarer å stoppe livsløpet til lakselusa. Klarer vi år redusere eks antall prosent for hver generasjon, blir det mindre lakselus.

175 prosjekter for lakselus

Det jobbes virkelig med mange nye oppfinnelser i kampen mot lakselus. NRK fortalte i forrige uke at Innovasjon Norge har støttet 175 prosjekter innenfor dette feltet i løpet av de siste årene.

Sonic og ultralyd er et av disse, som nå testes ut i fullskala. Likevel trengs det mer forskning før man kan konkludere på om dette virker.

– Vi har ikke noen sikre tall. Men vi har klare indikasjoner, og vi har lært hva som ikke fungerer. Nå skal vi finne ut hvordan vi skal optimalisere effektiviteten, sier Hemming.

Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag.

Innovasjon Norge har støttet 175 prosjekter for å bekjempe lakselus de siste årene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix