NRK Meny
Normal

Ulovlige matvarer fra Asia selges i Norge

Butikkeiere har ikke vært klar over at de i lengre tid har solgt matvarer som er ulovlige å innføre til både Norge og EU.

Ulovlige matvarer fra Asia selges i Norge

En rekke matvarer som ifølge Mattilsynet er ulovlige å innføre til landet, som disse kjeksepinnene, har blitt solgt i Norge i en årrekke.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Jeg og andre kjøpmenn har handlet i god tro, forteller en butikkeier til NRK, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Dagligvarebutikken som han driver har, i likhet med mange lignende butikker i Norge, solgt matvarer som er produsert i Sørøst-Asia.

Nå viser det seg at noen av de vanligste matvarene – for eksempel ulike typer eggnudler, kjeks, soyamelk og kaffeblandinger – faktisk har vært ulovlige å innføre i Norge, uten at verken butikkeierne eller kundene har vært klar over dette.

– Enkelte av disse varene selger bra. Jeg synes det er veldig beklagelig at vi ikke lenger kan tilby våre kunder enkelte varer som de ønsker eller savner, sier Huong Van Tran, som driver Bamboo dagligvare i Trondheim.

Påstår at det er kommet et omsetningsforbud

Det var Thailands Tidende som først brakte historien om ulike matvarer fra Thailand som i løpet av 2016 har blitt fjernet fra butikkhyllene, tilsynelatende på grunn av strengere importregler fra Mattilsynet.

Et av de største importselskapene i Norge, Asian Food Import, opplyser til NRK at Mattilsynet skal ha kommet med omsetningsforbud på visse varer. Derfor har importselskapene sluttet å ta inn visse matvarer til Norge det siste året.

Har vært forbudt hele tiden

Men Mattilsynet opplyser til NRK at det ikke har skjedd noen endring i regelverket det siste året, de varene det er snakk om har hele tiden vært forbudt å selge i Norge.

– Dette regelverket er ikke nytt, men det har vært større fokus på det de siste årene, både i Norge og i en del EU-land, forklarer avdelingssjef for grensekontroll og import i Mattilsynet, Annette Haugane.

Ulovlige matvarer fra Asia selges i Norge

Mange varer som er produsert i Asia er ulovlig å innføre til Norge, eksempelvis «Safoco» eggnudler, «Pocky» kjekspinner, «Lactasoy» soyamelk, «Nescafé 3 in 1»-kaffe og «P.A.N» maismel.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– De fleste produktene som det her er snakk om, tilhører en varegruppe som er regulert av et omfattende regelverk og som er likt for hele EU, sier Haugane.

De strenge reglene er til for å beskytte folkehelsen og dyrehelsen.

– I henhold til dette regelverket er det for eksempel ikke tillatt å ta inn sammensatte produkter med innhold av melk eller egg fra Thailand, siden de ikke har godkjente overvåkings- og kontrollprogram for reststoffer, sier Haugane.

Fortsatt i salg i Norge

Selv om de forbudte matvarene nå fases ut fra det norske markedet, så er fortsatt mange av disse ulovlige matvarene tilgjengelige på ulike butikker som NRK har sjekket.

– Jeg må jo si at hvis dette er tilfellet, at disse varene hele tiden har vært ulovlige å selge, så vil dette være skadelidende for hele bransjen, forteller en av butikkeierne NRK har snakket med, men som ikke ønsker å stå frem med navn.