Hopp til innhold

Ulik erstatning for tapt barndom

Trønderske kommuner vurderer erstatnigssaker for tapt barndom totalt forskjellig.

Osloveien skole
Foto: NRK

I Trondheim kan ofre få nær 750.000 kroner i erstatning etter å ha gått på Osloveien skole, mens i Melhus gir kommunen bare 100.000 kroner for opphold på den samme institusjonen.

Opp til kommunen

For det er opp til hver enkelt kommune å bestemme hvor mye de skal gi i erstatning for en tapt barndom på en barnevernsinstitusjon.

I en kommunal leilighet i Trondheim sitter det en mann fra Melhus, som er glad for at han endelig har et sted han kan levere søknaden om erstatning etter en tapt barndom. Og i morgen skal han møte personlig på kommunehuset i Melhus.

- En lettelse


Men mens de i nabokommunen Trondheim har fått 750.000 kroner, kan ikke mannen fra Melhus få mer enn 100.000. - Jeg er lettet over å endelig kunne få søke, men hadde trengt mer enn 100.000 kroner, sier mannen. Nå gjenstår det å se om søknaden blir innvilget av Melhus kommune.

Erling Bøle er ordfører i Melhus, og det var på et kommunestyremøte tirsdag kveld han banka vedtaket om denne erstatningsordninga igjennom. - Vi har vedtatt mer en symbolsk erstatningssum. De kan søke i ett år framover. Vi har dessverre ikke penger til mer, sier han.

De tidligere barnehjemsbarna må kjempe hardt for å få erstatninga de har krav på. Det er en stor psykisk påkjenning, sier lederen for støttegruppa Osloveien skole, Rune Eriksen.