Normal

Ukjent Hollywood-skuespiller fra Trøndelag

I årene 1945–47 spilte Alf Ingvar Hauan (1902–1968) fra Norge inn ni filmer i den amerikanske filmhovedstaden. En historie som er lite kjent i dag.

Alf Haugan

Alf Haugan (til høyre) som sjømann i filmen 'Johnny Angel' fra 1945. Skuespilleren George Raft spilte hovedrollen i filmen.

Foto: Privat

Alf Haugan

I 1947 spilte Alf Haugan (til venstre) politimann i filmen 'Repeat Performance'.

Foto: Privat

Det norske filmmiljøet hyller nå regissøren Morten Tyldum og hans suksess i Hollywood, som endte med en Oscar-pris for filmen "The Imitation Game" natt til mandag.

Men også Trøndelag har hatt skuespillere i Hollywood. En av dem var fra Namsos.

Skiinstruktør

Hauan vokste i Vika i Namsos i Nord-Trøndelag, men flyttet fra byen først på 1920-tallet da faren hans døde. Han endret etternavn fra Hauan til Haugan, og reiste til USA for å bli skiinstruktør på 1930-tallet.

Alf Ingvar Haugan var en stor kraftig kar med et godt anlegg for idrett. I USA fikk han kontakt med folk innenfor den raskt voksende filmindustrien i Hollywood. Han ble skiinstruktør for mange av Hollywood-stjernene på denne tida.

I et intervju med et amerikanske kjendisblad i 1939 blir han beskrevet på følgende måte:

"Han er en av byens mest interessante personligheter, smukk som en Gud, med 10 års praksis som trener både i Norge og her i landet. Han har det meget travelt med å holde de forskjellige stjerner i form, og har fått overbevist alle om at all vintersport er sunt for sjelen og legemet."

Hvordan han havnet i filmbransjen er ikke kjent. Men hans kontakter fra skimiljøet hadde vel stor betydning.

Sonja Henie

Sonja Henie

Sonja Henie var en kjent skuespiller i Hollywood etter krigen.

Foto: Scanpix/ Arkiv / NTB scanpix

Helt fra 1930-tallet hadde flere norsk skuespillere gjort karrierer i Hollywood. Både Greta Nissen, Greta Gynt, Vera Zorina og ikke minst kunstløpstjernen Sonja Henie, var med i mange amerikanske filmer både før og etter krigen.

Alf Ingvar Haugan debuterte i filmen "Johnny Angel" i 1945. Her spilte han en sjømann, og vi kan se han i aksjon i de aller første scenene av filmen sammen med hovedpersonen, spilt av George Raft. Samme år spilte han offiser i fargefilmen "The Spanish Main", mot blant andre den senere Oscar-vinneren og filmstjernen, Maureen O'Hara.

I 1946 spilte Alf Haugan i flere filmer. Han var en mann i en bar i filmen "From This Day Forward", formann i en jury i filmen "Criminal Court". Han var doktor i filmen "Sister Kenny", skiltmaker i "Lady Luck", dørvakt i "The Falcons Alibi", og en del av publikum i "Crack Up".

I 1947 var han med i filmen "Repeat Performance", hvor han spilte en politimann som er med i sluttscenene av filmen.

Kjente stjerner

Alf Haugan spilte mot kjente Hollywood-stjerner på den tiden som Joan Fontaine, Rosalind Russel, Maureen O'Hara, Signe Hasso, Claire Trevor, George Raft, Pat O'Brien og flere andre. Flere av dem var også Oscar-vinnere.

Men på slutten av 1940-tallet tok filmkarrieren slutt, og årsaken til det kjenner vi ikke.

Selv om Haugan bodde i USA i mange år, beholdt han kontakten med sin søster Esther Færø og hennes familie i Namsos gjennom hele livet.

Forlot skuespilleryrket

– Jeg husker han var på besøk i Namsos etter krigen, og han tok med barna mine på sirkus mens han var her. Det var også stort da en av filmene han spilte i, ble vist på tv, forteller Edel Færø. Hun var gift med Alf Haugans nevø.

5. juli 1968 døde Alf Ingvar Hauan i sin hjemby San Luis Obispo i California.

I Namsos ble ikke dødsfallet til byens eneste Hollywood-skuespiller omtalt i lokalavisene overhodet, med unntak av en liten dødsannonse i Felles-Avisa.