Hopp til innhold

Ujevn hopping fra Bardal

Bare to dager før hoppuka starter hevder NRKs ekspert Espen Bredesen at profesjonell mental hjelp kan være nøkkelen til suksess.

Anders Bardal

Anders Bardal ser ut til å være best i andre omgang, mener hoppekspert.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Anders Bardal har slitt voldsomt med å få til to gode hopp i konkurranse, men orker selv ikke å fokusere på det negative.

– Nei jeg fokuserer på det at når jeg får til gode skihopp er jeg helt i toppen og når jeg får til to gode hopp så er jeg i alle fall i toppen. Jeg legger ikke så mye vekt på at det nå i starten har vært ett godt og et dårlig hopp, sier Bardal.

Best i andre omgang

Rennet i Engelberg rett før jul i år er symptomatisk for Anders Bardals sesong så langt.

28-åringen fra Steinkjer lander på beskjedne 118,5 meter i den første omgangen mens han den andre omgangen legger på 16 meter og klatrer opp til tidendeplass i konkurransen.

NRKs gjennomgang så langt denne sesongen underbygger trenden.

I gjennomsnitt skiller det drøyt ti meter i lengde mellom første- og andre omganger til Bardal. Til sammenlikning er det samme tallet for verdenscupleder Thomas Morgenstern 5,1 meter.

Video Anders Bardal sitt første hopp

Anders Bardals sitt første hopp

Foto: Nyhetsspiller

Profesjonell hjelp

NRKs hoppekspert Espen Bredesen mener profesjonell hjelp kan være løsningen.

– Spesielt de som driver med en sånn type idrett trenger noen å snakke med for å finne ut hva er det som stjeler energi. Gjerne en coach, sier Bredesen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener imidlertid at hoppmiljøet jobber mye med det mentale, og at landslagstrener Mika Kojonkoskij er den viktigste ressursen.

– Vi har et nært samarbeid med Olympiatoppen. Utover det har vi en av Norges mest meritterte akkurat innenfor det området som hovedtrener, Mika, sier Bråthen.

Anders Bardal tror han fortsatt trenger tid på å stabilisere seg, men føler seg sikker på at det skjer.

– Jeg har slitt omtrent ett år og nå må jeg ha litt tid til å hoppe inn skikkelig selvtillit i konkurranser og det tror jeg kommer etter hvert.

Alene i Granåsen

At Bardal legger inn fullt trykk er det liten tvil om. Andre juledag var han i full gang med trening i Granåsen i Trondheim. Der var han eneste hopper i bakken og sammen med fire trenere. Nå er han klar for hoppuka i Tyskland.

– Vi jobber med det som kan gi to- tre meter lengre svev, og som kan gi seierspallen, sier trener Geir Ove Berdahl til Trønder-Avisa.

– Vi jobber for at jeg skal ha skiene under kroppen. Da flyter skiene bedre enn om de kommer for bredt og får en vinkel. Litt på skrå vil de nok alltid være, men jeg kan presse fram hofta litt for mye, og da vinkler jeg skiene for mye, sier Bardal.