Normal

UFO Norge advarer mot YouTube

UFO betyr i utgangspunktet ikke noe mer mystisk enn «Uidentifisert Flygende Objekt». Stadig dukker UFO-bevis opp på nett. Nå advares det mot disse «bevisene»

UFO Hessdalen.

Hessdalen i Sør-Trøndelag har en uforklarlig tetthet av merkelige lysfenomener, eller UFOer om man vil.

Det fins mange på kloden som er opptatt av å finne svar på mange UFO-relaterte gåter. Noen er skeptiske, andre vil gjerne tro at de uidentifiserte flygende objektene kommer fra en annen sivilisasjon med intelligent liv.

Skeptisk til UFO-filmer

Et søk på nettstedet Youtube med ordene «UFO august 2012» resulterer i nesten 70.000 treff.

Arnulf Løken

Arnulf Løken er leder i UFO Norge.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Til tross for de mange UFO-filmsnuttene er Arnulf Løken, leder for UFO Norge, skeptisk:

– Jeg tror vi må ta disse filmene med ei svært stor klype salt. Det fins så gode dataprogram i dag, gratisdataprogram, at hvem som helst med litt kunnskap kan lage en voldsomt god falsk film, sier Løken til NRK.

– Tror du mange har interesse av det, når de ikke en gang gir seg til kjenne?

– Jeg tror det er to grunner til det. For det første vil de prøve å lure folk, og så vil de se om de får det til. De ønsker å se hvor ekte de får det til å se ut, sier Løken.

UFO er omtalt i atskillige hyllemeter med litteratur. For de spesielt interesserte er nok Roswell-saken fra 1947 og sveitserens Billy Meiers fotografi og opplevelser kjent stoff.

Denne myten har overlevd i 65 år

En annen godbit fra UFO-litteraturen er en bemerkelsesverdig hendelse i Los Angeles i 1942.

65 år siden Roswell

Det er nå 65 år siden Roswell-mysteriet. Fortsatt fins det mange som ikke tror på den offisielle forklaringa.

Foto: Wikipedia, Reuters, faksimile: Youtube.com

Flere hundre vitner

Det norske UFO-engasjementet er lite sammenligna med aktiviteten i for eksempel USA.

Her har blant andre legen Stephen Greer i over 20 år vært pådriver for The Disclosure Project. Han har fått flere hundre vitner fra ulike yrkesgrupper til å stå frem med UFO-relaterte vitnesbyrd.

Det som har kommet fram i The Disclosure Project må karakteriseres som oppsiktsvekkende dersom vitnene snakker sant, og at det de forteller stemmer 100 %.


– Bygninger på månen


En stor pressekonferanse i New York presseklubb i mai 2001 fikk ikke så store internasjonale oppslag selv om tidligere offiserer delte sine opplevelser med et digert pressekorps.

For eksempel fortalte en tidligere offiser i det amerikanske flyvåpenet om flere fotografier han fikk se.

Dette var fotografi fra baksida av månen i 1965, da den amerikanske sonden Lunar Orbiter gjorde sin fotograferende ferd rundt månen.

– Vi oppdaget en base på baksida av månen. På noen av fotografiene var det tydelig strukturer, soppformede bygninger, runde bygninger og tårn, sa eksoffiseren Karl Wolfe.

– Når det gjelder hva som er på månens bakside og hva som er på Mars, så er vi helt avhengig av hva myndighetene, som finansierer forskningsarbeidet, forteller oss. Vi har ingen sjans til å sjekke dette selv, sier Willy Ustad, forfatter og tidligere offiser.

Han har skrevet bok om UFO-observasjoner i Norge.

Willy Ustad

Forfatter og journalist Willy Ustad har skrevet bok om UFOer.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Gardermoen lamma av fremmed objekt

Også i norsk luftrom har det skjedd uforklarlige ting. I mars i fjor stansa all flytrafikk på Gardermoen et par timer, angivelig på grunn av et fremmed objekt i lufta over flyplassen. Omkostningene ble på flere millioner kroner.

En pilot fra SAS varsla om gjenstanden i lufta.

Han kom på trykk i en rekke riksmedier, inkludert et intervju på Dagsrevyen i NRK1.

– Det som taler mot at det var et seilfly, er muligens den grønne fargen. De pleier å være hvite. Det kunne vært en hangglider, men jeg vil tro det blåste litt for mye for det. Vi klarte å følge det såpass lenge at det må ha vært et fly, sa SAS-kaptein Johan Kylborn.

Hva slags fly er det fortsatt ingen som vet.

Vitner melder seg fortsatt

Fortsatt melder det seg vitner til denne hendelsen. Et av disse ringte for eksempel inn til et radioprogram i NRK P3 i sommer.

– Det var femkanta og stort, mye større enn et seilfly. Det hadde ikke en normal flyvebane, det stoppa og sto stille i lufta ved flere anledninger, sa han.

– Det beveget seg med ekstremt høy hastighet fra punkt til punkt.

Hendelsen på Gardermoen er henlagt av luftfartsmyndighetene.

F-16-flygere på Ørlandet fører Norges raskeste fly. Noen ganger har de sett merkelige ting. Men disse tingene har aldri vist seg å være spesielt mystiske.

– Jeg har fløyet F-16 i tolv år og jeg har nok ikke sett så veldig mye spennende og eksotisk på det viset, sier en av pilotene.

– Det mest spenstige jeg har vært med på, var på en nattlig flytur i Afghanistan. Det var dårlig vær, og så trodde jeg at jeg så ei flymaskin, men så viste det seg å være en bondegård. Så feil kan man ta.


– I den grad jeg har trodd at jeg har sett en UFO, så har forklaringa vært veldig banal og hverdagslig, sier han.

Hva skal til for å overbevise?

K. J. R. Ødegaard

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard sier det skal mye til for å overbevise ham.

Foto: Studio Vest

En som kjenner himmelrommet godt, er astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard. Han sier det skal mye til før han begynner å tro på intelligent utenomjordisk liv i flygende fartøy på jordisk visitt .

– Jeg har tro på at det fins intelligent liv andre steder i verdensrommet. Men ikke i vårt solsystem, for det er det ikke livsforutsetninger for. At representanter for det intelligente livet i verdensrommet har besøkt oss, det har vi til dags dato ikke bevis for.

– En god film eller bilder av et fremmed romfartøy eller radiosignaler fra noe som er intelligent, det hadde overbevist meg og de fleste andre, tror jeg.