Hopp til innhold

UFO-pionerer hedres i Hessdalen

Folk har ofret penger og fritid i 30 år for å forske på lysfenomene i Hessdalen. Fredag blir UFO-forskerne hedret, mens mysteriet lever videre.

Video Lysglimt fra Hessdalen

Se bildene av lysglimtene i Hessdalen.

Siden 1981 har det dukket opp uforklarlige lys over Hessdalen i Sør-Trøndelag. Etter de første observasjonene, har folk ofret mye for å forske på lysfenomenene.

– Lysene kan variere i hastighet og størrelse, forteller Jan Moen, lysglimtentusiast og UFO-marsj-arrangør.

Hedrer ildsjelene

Fredag blir det en markering av «30 år med det mystiske Hessdalsfenomenet» Da arrangeres verdens første UFO-marsj for å hedre dem som gikk inn for lysfenomen-forskningen med liv og sjel fra begynnelsen av 80-tallet.

– Dette gjør vi for å markere interessen til enkelpersoner fra Høgskolen i Østfold som har forsket på lysglimtene og som har brakt fenomenet ut i verden, sier arrangør Jan Moen til NRK.

– Har ventet på lysglimtene

Marsjen starter ved det beste utkikkspunktet på Hessdalskjølen. Der blir det servert varm drikke til de som vil speide etter lysglimt på himmelen. Det blir også et foredrag om «UFO-mysteriet» i Hessdalen. Deretter går man opp på toppen av Rogne.

– I alle de år har folk stått der og ventet på lysglimtene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Lysfenomen i Hessdalen fra 2007

Dette bildet av lysfenomenet i Hessdalen ble tatt i 2007.

Foto: Sciencenter/ Bjørn Gitle Hauge

Laget UFO-felle

Ildsjeler fra Høgskolen i Østfold har flere ganger vært i Hessdalen med avansert måleutstyr og forsøkt å lage en «UFO-felle». I all slags vær har de ligget ute og ventet på at lysglimtene skulle dukke opp.

– Lysene reagerer på ting som skjer rundt dem. Lyset kan stå i ro en hel time, så kommer det et fly, og da flytter lyset på seg. Deretter står det i ro igjen. Lyset kan også bevege seg langs bakken, forklarer Moen til NRK.

Hessdalsfenomenet ut i verden

Forskerene fra Østfold, med sivilingeniør Erling P. Strand i spissen, skiller seg ut blant dem som vil finne ut hva lysglimtene kommer av. De er nemlig norske. Flesteparten av dem som forsker på lysfenomenene i Hessdalen, er utenlandske.

– Franske forskere kommer tilbake neste uke for å hente materiale etter at de satte ut måleinstrumenter i september i fjor. Utenlandske forskere kan plutselig ringe og si at de kommer neste dag eller uke, sier Moen.

Hessdalfenomenet har fått stor oppmerksomhet i utlandet. I fjor viet tv-kanalen National Geograpich en hel serie om forskning på uforklarte fenomener. Første episode av serien startet med lysglimtene fra Hessdalen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

National Geographics serie "Mysterious Science".

National Geographics serie der blant annet lysfenomenene i Hessdalen ble vist.

Foto: National Geographic.com / NRK

Mest på 80-tallet

Det er ikke bare én type lys som opptrer på himmelhvelvingen og over tretoppene i Hessdalen. Fenomenet kan katalogiseres i forskjellige typer, basert på utseendet, bevegelsen, og hvordan det "oppfører" seg.

De aller fleste beskrivelsene forteller om et lysfenomen, som oftest blir sett når det er mørkt ute.

85 % av de rapportene som kom inn i begynnelsen av 80-tallet, da hyppigheten var på det største, forteller om et lysfenomen. De resterende nevner ordet "objekt", hvorav noen av disse er sett på dagtid. Dessverre finnes det ingen bilder av det som er sett på dagtid, og som gis beskrivelsen "objekt" av observatørene.

Etterlyser norske forskere

UFO-marsj- arrangør Jan Moen mener det er trist at det er så få norske forskere som er interessert i å løse gåten i Hessdalen.

– Vi ønsker at norske forskere skulle vært mer interesserte. Med unntak av dem fra Østfold, er det så og si bare utenlandske forskere som kikker på dette. Et rikt land som Norge burde ha mulighet til å sette av penger til forskningen på området, sier Moen.

Han tror mange vil ta turen for å hedre pionerene innen lysfenomenforskningen.

– Dersom det blir klart vær og gode muligheter for observasjoner, tror jeg nok at det kommer ganske mange, sier Moen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.